Verloren gewaande ammoniakdata WUR lijken toch beschikbaar
Nieuw hoofdstuk in soap rond ammoniakbeleid
Jaap Hanekamp en Marcel Crok zetten vorig jaar in hun rapport ‘Ammoniak in Nederland, enkele kritische wetenschappelijke kanttekeningen’ vraagtekens bij de onderbouwing van het Nederlandse mestbeleid. Zo klopten de berekende modellen niet met de daadwerkelijke metingen en twijfelden ze of de ammoniakemissie bij het gebruik van mestinjectie daadwerkelijk zoveel lager ligt dan bij het gebruik van de ouderwetse ketsplaat.
Twee kampen
Het rapport leidde tot nog verder oplopende discussies over het Nederlandse beleid ten aanzien van ammoniak. Kritische wetenschappers en een aantal partijen in het veld uitten twijfels over het effect van de voor veehouders dure ammoniak reducerende maatregelen en onderzoekers – verbonden aan de WUR, PBL en het RIVM – waren juist overtuigd van de effectiviteit van diezelfde maatregelen.
Het ministerie van Economische Zaken wilde een dialoog tussen de betrokken partijen, met als uiteindelijk doel herstel van vertrouwen in de onderbouwing van het mestbeleid. Daarvoor schakelde het het Rathenau Instituut in. In de eerste bijeenkomst van alle partijen meldde de Wageningse onderzoeker Paul Goedthart verrassend genoeg dat hij bezig is met een wetenschappelijke publicatie, waarvoor hij de ammoniakgegevens uit 1997 gebruikt, meldt Boerderij. Waarschijnlijk zijn dit de gegevens, waarvan de universiteit eerder meldde dat ze vernietigd waren.
Uitgestoken hand en gebalde vuist
Volgens Jan Cees Vogelaar van het Mesdagfonds, die bij het gesprek aanwezig was, verliep het gesprek verder in goede sfeer. Naast de verloren gewaande data, die er nu waarschijnlijk wel weer zijn, waren er volgens Vogelaar nog meer opvallende punten uit het gesprek te noteren. Zo werd niet ontkend dat de ammoniakemissies met 10 tot 20 procent overschat worden bij bepaalde meetmethoden en werd in het gesprek ook al geconcludeerd dat weersomstandigheden bij het uitrijden van mest meer bepalend zijn dan de uitrijmethode.
„Van hersteld vertrouwen is nog lang geen sprake, daarvoor is ook beweging op een paar andere echelons noodzakelijk”, schrijft Vogelaar op de site van het Mesdagfonds. „Maar ondanks dat we jaren zijn belazerd in het dossier ammoniak, hebben wij één hand uitgestoken naar LNV, WUR en RIVM. Maar de andere hand blijft voorlopig een gebalde vuist, gereed voor harde rake klappen.”
Bekijk hieronder de video die gemaakt werd naar aanleiding van het rapport ‘Ammoniak in Nederland, enkele kritische wetenschappelijke kanttekeningen’ van Hanekamp en Crok.