Projectdemo: nog veel onduidelijkheid over onderzaai vanggewas

Vanaf komend jaar moeten vanggewassen vóór 1 oktober worden gezaaid. Onderzaai van gras is een serieus alternatief. Aan het onderzaaien van een groenbemester bij mais zitten nogal wat praktische problemen, signaleren de ruim 50 bezoekers aan het maisveld van Thieu Bongers in Baexem deze week. De agrariër uit Kelpen-Oler participeert als satellietbedrijf in het project ‘Grondig Boeren met Mais’. Samen met WUR Open Teelten, locatie Vredepeel zoekt Bongers naar de meest succesvolle onderzaaimethode. Bongers zaaide via drie methoden het rietzwenkgras Proterra Maize.(25 kg/ha).
Diepe beworteling
Het rietzwenkgras Proterra Maize is een grasgroenbemester die voor of tijdens het mais zaaien gezaaid kan worden. Direct na de maisoogst staat er een vanggewas dat, volgens leverancier Barenbrug, in korte tijd veel organische stof produceert. Dit gewas ontwikkelt zich met name ondergronds erg sterk. Om aan de nitraatrichtlijnen te voldoen is een vanggewas met een diepe intensieve beworteling een must. Bovendien is dit vanggewas samengesteld uit grassoorten die zich goed onder dekvrucht ontwikkelen en zijn voldoende opgewassen tegen de onkruidbestrijding in de mais. Daarbij moet wel worden afgezien van het middel Samson Extra 6% OD.
Trage groei
Volgens Jacqueline Ulen, onderzoeker ruwvoederteelten bij WUR, is rietzwenkgras een mogelijke optie voor de onderzaai. „Dit groeit trager en is daardoor minder concurrerend met de mais. Het kan dus al samen met de mais worden gezaaid. Het rietzwenkgras Proterra Maize is hiervoor speciaal ontwikkeld. Het is bovendien tolerant voor een groot aantal gewasbeschermingsmiddelen.” Mocht het rietzwenkgras toch te snel groeien, dan is het met gewasbeschermingsmiddelen af te remmen. Pas in het tweede jaar komt het rietzwenkgras in bloei. In het eerste jaar ontstaat dus geen zaadvorming. Het is wel zaak de opslag goed te vernietigen.
Saldo
Volgens Barenbrug levert het gebruik van Proterra Maize 226 euro meer saldo op dan nazaai met bijvoorbeeld rogge. Door gelijktijdige inzaai met de mais, wordt bespaard op een stoppelbewerking en een extra inzaaimoment na de maisoogst. De extra opbrengsten bestaan uit meer vastgelegde stikstof en extra organische stof die de bodem en het volggewas ten goede komen. Met het oog op het beperken van de (loonwerk-)kosten en de structuur van de grond, moet de veehouder er naar streven om het rietzwenkgras in één werkgang gelijktijdig met de mais te zaaien.
Praktische vragen
„Wat als je met het oog op aaltjes of engerlingen bestrijding juist grasland omploegt voor de teelt van mais? Het rietzwenkgras houdt deze dan juist in stand. Percelen die kampen met de maisstengelboorder moeten na de oogst de stengels geheel verpulveren.Hierdoor wordt de groenbemester ook vernietigd. Dit betekent dat ik in overtreding ben. Moet ik de najaarsbekalking nu verplaatsen naar het voorjaar?” Dit waren vragen die bij de aanwezige veehouders opspeelden. De praktijk zal de antwoorden uiteindelijk moeten gaan geven.