‘Stikstofbemesting bij grasklaver alleen nodig voor eerste snede’
Aan grasklaver heeft de commissie in de ‘adviesbasis bemesting’ een speciaal hoofdstuk gewijd. Een mengteelt van gras met rode en/of witte klaver heeft namelijk – zoals bekend – minder stikstof nodig dan zuivere grasteelt. Klaver kan volgens de commissie voldoende stikstof leveren om na de eerste snede geen stikstof meer toe te dienen.
Stikstofkunstmest alleen nodig bij lage NLV
De geadviseerde hoeveelheid stikstofbemesting is afhankelijk van het stikstof leverend vermogen (NLV) van de grond en of er al dan niet geweid wordt. Wanneer er geweid wordt, volstaat in veel gevallen een 30 m3 rundveedrijfmest voor de eerste snede. De rest van het jaar hoeft er dan geen stikstof meer op. Bij een lage NLV is kunstmest toch nog gewenst. „Voor een eerste maaisnede bij een NLV <150 kg N per ha is een aanvulling van zo’n 25 kilogram N per hectare met kunstmest nodig. In het voorjaar moet de stikstoflevering door klaver namelijk nog opgang komen”, schrijft de CBGV. „Vandaar dat enige aanvulling met kunstmest dan op z’n plaats is. Dit geeft een hogere opbrengst van de eerste snede en bevordert de grasgroei. Voor de totale jaaropbrengst maakt het evenwel weinig uit. Wel zien we dat sommigen hierdoor in de verleiding komen om dit ook voor de tweede en derde snede te doen. Op dat moment spannen ze echter het paard achter de wagen. De beoogde kunstmestbesparing wordt dan tenietgedaan, omdat de klaver op dat moment ook minder stikstof gaat binden.”
Overige mineralen en pH in de gaten houden
Wanneer het fosfaat-, kalium- en zwavelgehalte van de bodem goed is, is bemesting na de eerste snede volgens CBGV slechts beperkt meer nodig. Een kaligebrek heeft direct invloed op witte klaver, aldus de commissie. „Witte klaver wordt bij een kalitekort extra gevoelig voor droogte, waardoor de plant verdwijnt. Vooral op zandgronden is dit een oorzaak van de verdwijning van klaver.” Een zwavelgebrek komt ook het meest voor op zandgronden en heeft ook een negatieve invloed op klaver. „Als het zwavel leverend vermogen van de grond te laag is, doe je er als boer verstandig aan om wat van een zwavelhoudende meststof te strooien. Voorbeelden daarvan zijn kaliumsulfaatgranulaat, kieseriet of gips.”
De pH moet al voor de inzaai met grasklaver op orde zijn, stelt de commissie. „Wanneer je de pH verhoogt na het inzaaien, wordt het bodemleven gestimuleerd, dat daardoor meer stikstof beschikbaar maakt voor de plant. Gras krijgt daarmee een concurrentievoordeel ten opzichte van klaver, waardoor de klaver kan verdwijnen. Bekalk dus al voor je het land gaat inzaaien.”