Melkprijs blijft komende maanden onder druk
De aankomende maisoogst betekent dat veel melkveehouders kosten moeten maken voor een loonwerker, terwijl vanwege de afbouw van derogatie en een lastige seizoensstart de mestafzetkosten oplopen. De bank zag de afgelopen periode een zeer gespannen mestmarkt waarin het moeite kost om plaatsingsruimte te vinden.
Melkveehouders wordt daarom aangeraden om een liquiditeitsbegroting op te stellen voor de komende maanden, waarin uitgaven en inkomsten naast elkaar worden gezet. Ook adviseert de bank om een plan te maken voor de komende jaren; de verdere afbouw van de derogatie zal de mestmarkt enkel verder onder druk zetten.
Melkproductie
Op de wereldmarkt ziet de Rabobank in de afgelopen periode een daling van de melkproductie. Lagere opbrengstprijzen in Nieuw-Zeeland en de VS hebben daar geleid tot een lagere melkproductie, en dus ook tot een lager aanbod op de wereldmarkt, ondanks de lichte groei die er wel nog was in Europa (met name in Duitsland, Nederland en Polen).
Maar toch zijn ook de prijzen op de wereldmarkt omlaag gegaan. Althans, de prijzen voor met name vollemelkpoeder en boter zijn sinds half juni flink gedaald. Dit ligt volgens de bank vooral aan Nieuw-Zeeland, dat zijn producten nu in toenemende mate buiten China af wil zetten. Daardoor vinden Europese producenten meer concurrentie in hun traditionele afzetmarkten.
Inflatie en de melkprijs
De Rabobank ziet de prijsinflatie voor zuivelproducten in Europa afvlakken, van 27% in maart naar 17% nu (voor Nederland). Maar de prijzen liggen nog steeds ruim boven het niveau van 2021. De horeca kijkt kritischer naar haar inkopen nu ze ook te maken heeft met hogere kosten voor kapitaal, arbeid en energie, en ook de consument is selectiever geworden in zijn uitgaven.
De melkprijs zelf is in de meeste Europese landen flink gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Toen was de prijs in Nederland nog ruim boven de 60 cent per kilo, een jaar later ligt die rond de 44 cent. Andere landen volgen dat patroon, hoewel de prijzen van land tot land verschillen. Voor Nederland ziet de bank de melkaanvoer desondanks toenemen, en daarom verwacht die voor de komende maanden nog wat druk op de prijs.