Celgetalmeter bepaalt straks aard van de uierontsteking
Op de site van Zelldix is te lezen hoe dat werkt. Een kerngezonde koe heeft in totaal minder dan 100.000 somatische cellen in een milliliter van haar melk zitten. Dat is op de MPR-uitslag leesbaar in het kengetal ‘celgetal’. Een koe met uierontsteking heeft meer van die cellen en dus een hoger celgetal.
Chronisch of acuut
Foss Analytics uit Denemarken ontwikkelde een machine, die de cellen die samen het celgetal vormen, onderverdeelt in macrofagen, granulocyten en lymfocyten. Het aandeel lymfocyten in het celgetal is stabiel op ongeveer 10 procent van het totaal. De verhouding macrofagen en granulocyten zegt wat over de aard van de uierontsteking. Is het aandeel macrofagen hoog, dan heeft de koe waarschijnlijk een chronische uierontsteking. Is juist het aandeel granulocyten hoog, dan heeft de koe waarschijnlijk een acute uierontsteking. Wanneer de melkveehouder weet of de uierontsteking acuut of chronisch is, kan hij een betere beslissing nemen om de ontsteking al dan niet te behandelen. Acute vormen van uierontsteking zijn immers beter behandelbaar dan chronische vormen.
Vijf maanden testen
De nieuwe analysemethode wordt getest op zes melkveebedrijven, die sinds vorige week aan een proef deelnemen. Die proef duurt zo’n vijf maanden. Volgens Peter Höckels van het Duitse Zentrum Agrar- und Milchwirtschaft hoeft de nieuwe celgetalmeting niet veel duurder te worden dan de huidige standaard.
Zelldix wil met de celgegevens een nieuw kengetal ontwikkelen; de zogenaamde celdifferentiatie-index (ZDI). De ZDI geeft weer wat het aandeel macrofagen in het totale celgetal is.