Eiwitgehalte in najaarsgras beter benutten met conserveringsmiddel
Door hoge bodemtemperatuur in combinatie met de neerslag van de afgelopen weken is er door mineralisatie op de meeste percelen voldoende stikstof beschikbaar in de bodem. De meeste bedrijven hebben dan ook nog een behoorlijke laatste snede.
Herfstkuiltje wordt kwaliteitsvoer
Waar in het verleden een ‘herfstkuiltje’ vaak aan het jongvee of droge koeien werd gevoerd, waarderen we het vaak eiwitrijke kuilgras steeds vaker ook in het rantsoen van de melkkoeien. Najaarsgras bevat over het algemeen veel eiwit, weinig energie en structuur en heeft een laag drogestofgehalte. Dit is prima te combineren met een suikerrijke eerste snede. Zeker bij de huidige hoge eiwitprijzen is het extra aantrekkelijk om zoveel mogelijk eiwit van het najaarsgras te benutten.
Weiden of inkuilen?
Het eiwit in het najaarsgras komt het beste tot zijn recht bij het weiden van de koeien. Toch zal op de meeste bedrijven de komende tijd ook nog worden ingekuild. In dat geval is het van belang om te zorgen dat het gras zo snel mogelijk na het maaien in het plastic zit; óf in de kuil óf in balen.
Korte veldperiode
Ook in het najaar is het zaak om de veldperiode zo kort mogelijk te houden. Het gras droogt bovendien nauwelijks waardoor vaker schudden weinig zin heeft. Het zorgt wel voor meer versmering en verhoogt het aandeel ruw as in de kuil. De voederwaarde gaat dan flink naar beneden; een laag drogestofgehalte is minder nadelig.
Snelle omzetting in melkzuur
Omdat de zon in het najaar minder krachtig is, bevat de laatste snede over het algemeen minder suikers. Daarom kan de conservering van najaarsgras wel een handje gebruiken. Ecosyl is een homofermentatief conserveringsmiddel dat daar bij uitstek geschikt voor is. Bij een homofermentatief kuiltoevoegmiddel zetten de bacteriën de suikers in de kuil tijdens het conserveringsproces om in alleen melkzuur.
Lage ammoniakfractie
Door het hoge aandeel melkzuurbacteriën zorgt Ecosyl voor een heel snelle pH daling waardoor de kuil (of baal) snel stabiel is. Dit zie je terug in de kuiluitslag aan de lage ammoniakfractie. Dit betekent dat de koeien een groter deel van het eiwit uit het najaarsgras kunnen benutten. Zo is het kuiltoevoegmiddel heel snel terugverdiend.