CLM: spotsprayen ridderzuring effectief maar prijzig
Dat kwam naar voren tijdens een velddemo van CLM, recentelijk bij Arjan Prinsen in het Gelderse Haarlo.Daarbij werd een dopgeschakelde veldspuit (Condor) ingezet van Agrifac. Die maakt gebruik van taakkaarten per perceel, die zijn gemaakt met een drone. De spuit weet zo precies waar de ridderzuring staat. Op de spuitboom zit om de 25 centimeter een dop, die kan worden ingeschakeld als de spuitboom volgens de taakkaart boven de ridderzuring zit. Zo’n veldspuit kost volgens CLM circa een half miljoen euro. Het produceren van de taakkaart (via Objectherkenning.com met gebruik van kunstmatige intelligentie) vergt circa 4 uur.
Zibo onkruidstrijker
Een stuk goedkoper is de Zibo onkruidstrijker; een draaiende rol van 3 of 6 meter die is gevuld met een zuringbestrijder. De rol hangt boven het maaiveld op een hoogte waarin die wel de zuring, maar niet het gras raakt. Dat maakt de onkruidstrijker vooral geschikt voor weidepercelen, omdat koeien immers om de zuring heen grazen.
Deze onkruidstrijker wordt tot nog toe vooral toegepast om aardappelopslag tegen te gaan in de bietenteelt, maar wellicht is de bestrijding van ridderzuring in kruidenrijk grasland ook een optie. De onkruidstrijker heeft een prijskaartje van 5000 euro. Nadeel van de strijker is dat die alles raakt wat boven het maaiveld uit komt, dus ook gewenste onkruiden die wat hoger zijn.
Veldspuit meest effectief
Een week na de veldproef (onderdeel van het project Slim Landgebruik) concludeert CLM dat de veldspuit het beste heeft gepresteerd. Het merendeel van alle zuring en de gewenste kruiden die er direct omheen staan, zijn gedood. Een kleinere spuitdiameter instellen kan hier zorgen voor verbetering. Tegelijkertijd zijn niet alle kleine zuringplantjes gezien. En af en toe is er ook een cichorei of een paardenbloem bespoten; het model kan dus niet altijd onderscheid maken tussen deze breedbladige kruiding en ridderzuring.
Het effect van de onkruidstrijker was amper te zien in het veld. Dat komt hoogstwaarschijnlijk doordat de zuringplanten al te ver in ontwikkeling waren; de strijker is voor dit perceel feitelijk te laat ingezet. Overigens zijn beide machines (nog) niet beschikbaar in de regio Achterhoek.