Hoogproductieve koeien door de melkstal én de robot
Om de weidepremie te incasseren, moeten alle melkkoeien op dezelfde dag buiten lopen. Dat kostte de familie Brouwer de Koning de nodige inspanning, want ze melken het oudmelkte deel van hun veestapel in de melkstal, maar de hoogproductieve koeien worden door een Lely-melkrobot gemolken. Vrij koeverkeer naar de wei is niet mogelijk. Daarom worden ’s morgens eerst de laagproductieve gemolken. Daarna gaat de hoogproductieve robotgroep iedere ochtend door de melkstal.
’s Nachts vrij koeverkeer
Na zes uur weidegang worden ze weer in de stal waar de melkrobot staat in een wachtruimte gedreven. ’s Nachts is er vrij koeverkeer bij de melkrobot van toepassing. Alleen zo wordt gegarandeerd dat koeien die 50 liter en meer per dag produceren, voldoende worden gemolken. Een ongebruikelijke werkwijze, waar Wilco echter steeds meer belangstellende vragen over krijgt. Op deze manier combineert hij de voordelen van het automatisch melken van hoogproductieve koeien met efficiënte weidegang die voldoet aan de voorwaarden die FrieslandCampina stelt.
Capaciteit maximaal benut
Alle koeien automatisch melken is moeilijk haalbaar. De koeien worden in twee stallen gehuisvest. Nieuwbouw op het erf is ondenkbaar. Wilco: „De bomen zijn hier op het landgoed echt heilig. Binnen drie meter van de stal staan overal bomen.” Door alleen de hoogproductieve koeien automatisch te melken, worden de capaciteit van en de investering in de melkrobot maximaal benut, evenals de mogelijkheden die het erf biedt. 750.000 liter op jaarbasis kan de robot op deze manier melken.
In het vakblad Melkvee dat op zaterdag 26 mei verschijnt, staat een uitgebreide reportage over het bedrijf van de familie Brouwer de Koning. Daarin meer over het opvallende melkmanagement dat ze toepassen en ook over de rol van Wilco als bestuurslid van de vernieuwde zevenkoppige vakgroep Melkveehouderij van LTO.