Arla wil reductie uitstoot CO2 versnellen
Arla Foods verwacht tot 2030 2,2 miljard euro extra melkgeld uit te keren onder haar leden in alle zeven landen waar de coöperatie actief is. De melkveehouders krijgen het geld voor de inspanningen die zij leveren op het gebied van klimaat en duurzaamheid.
De zuivelaars wil hiermee een bijdrage leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot van 30 procent in 2030 ten opzichte van 2015. Een deel van deze doelstelling vult de coöperatie zelf in door het efficiënter maken en verduurzamen van zuivelverwerking en transport, maar een deel zal ook van melkveehouders moeten komen, zo stelt het bedrijf.
200 vragen
De melkhouders vullen daarvoor jaarlijks een klimaatcheck in. Deze bestaat al sinds 2018 en kan een melkveehouder 1 cent per kilo melk opleveren. Het nieuwe systeem gaat verder. Dat is nodig ook, vertelde Urte Freeriks van Arla Foods in een toelichting op het nieuwe waarderingssysteem. Tot nu leverde de inspanningen van de melkveehouders gemiddeld 1 procent CO2-reductie per jaar. Willen we doelstelling voor 2030 halen, dan moeten de reductie verhogen tot 3 procent per jaar.
Omdat te bereiken vullen alle melkveehouders van Arla de nieuwe klimaatcheck in. De duurzaamheid van melkveehouders wordt hierbij beoordeeld aan de hand van 200 vragen. De vragenlijst kan een melkveehouder een maximale score opleveren van 80 punten. Dit aantal zal waarschijnlijk niet gehaald worden, verwacht Freeriks. „Een aantal factoren uit het duurzaamheidsbeoordeling werken elkaar tegen. Maar de Nederlandse melkveehouders doen het goed. Een aantal van hen heeft 70 gehaald.”
0,03 cent per kilo melk
Melkveehouders krijgen onder andere punten voor voerverbruik, eiwit in het rantsoen, gebruik meststoffen en landgebruik. Daarnaast levert het gebruik van GMO- en ontbossingsvrije soja extra punten op evenals het stimuleren van de biodiversiteit als het aanzuren van mest in de stal. Elk punt levert de 0,03 cent op per kilo geleverde melk.
Boven op de duurzaamheidsvergoeding komt 1 eurocent per kilo melk voor het aanleveren van de Klimaatcheck-gegevens die nodig zijn om gebruik te kunnen maken van de duurzaamheidsvergoeding. Voor een gemiddelde Arla-melkveehouder met een jaarlijkse melkproductie van 1,6 miljoen kilogram kan het extra melkgeld oplopen tot 40.000 euro per jaar.
In augustus hebben de melkveehouders van Arla Foods de eerste duurzaamheidsvergoedingen gekregen over de geleverde hoeveelheid melk van juli.