‘Homeostasemetingen kunnen dierziektes voorkomen’
Door homeostase kunnen meercellige organismen ondanks veranderingen in de omgeving het interne milieu in evenwicht houden. Dat klinkt erg wollig, maar Van Essen wil deze processen graag inzichtelijk maken: „We zijn nog in de onderzoeksfase, maar we geloven er echt in dat dit de diergezondheid en het dierenwelzijn gaat bevorderen”, zegt hij.
Ingrijpen bij grenswaarde
Als homeostase verloren gaat, raakt de koe uit balans, wordt ze kwetsbaarder en kan ze uiteindelijk ziek worden. „Bij koeien wordt bijvoorbeeld veel gevraagd van het metabolisme, ofwel de stofwisseling”, zegt Van Essen. „Heeft een melkkoe een negatieve energie balans, dan gaat ze hard achteruit. Als we dit gaan monitoren, dan kunnen we ziekte voorkomen. Wanneer de stofwisseling onder een bepaalde grenswaarde komt, dan kan een melkveehouder vroegtijdig ingrijpen om de koe in balans te brengen.”
Technologieën testen
Dat monitoren van de stofwisseling blijkt geen eenvoudige opgave. „Het is een uitdaging, maar met moderne technologie is het mogelijk”, aldus Van Essen. „We gaan eerst samen met Professor Bas Kamp van de Wageningen Universiteit onderzoeken welke homeostaseprocessen we moeten bijhouden in het lichaam van de koe. Zodra we dat weten, bekijken we welke technologieën beschikbaar zijn om deze processen te monitoren. Daarna gaan we testen welke technologieën op het melkveebedrijf het meest praktisch bruikbaar zijn.”
De dierenarts verwacht in het najaar de eerste resultaten van het onderzoek te presenteren.