'Staat de machine optimaal afgesteld, dan krijg je ook een optimaal resultaat'

Tijdens de wintercheck wordt de aandrijving, ketting, laspunten, chassis, lager enz. grondig geïnspecteerd. "Ik ben ervan overtuigd dat deze kosten weer worden terugverdiend. Wij komen in verschillende regio’s van het land en weten wat de speciale aandachtspunten zijn. Een paar uur stilstaan tijdens de grasoogst is vele malen duurder. Je bent misschien een klant kwijt die nooit meer terug komt”.
Minder ervaren monteurs en chauffeurs
“In de praktijk zien we dat het inspecteren van machines vaak laat in het seizoen gebeurd”, vertelt Spijker. “Opvallend is dat steeds minder ervaren monteurs/chauffeurs de machines moeten afstellen. Zij weten niet goed hoe ze dat moeten doen, worden het veld ingestuurd en hebben begeleiding nodig. Het begint bij het goed laten informeren door specialisten. Vragen als: hoe vaak moet ik schudden, moet ik lang of kort maaien? De ene keer iets langer, de andere keer iets korter. Als technici richten wij ons op een goede afstelling van de machines. In grote lijnen hoef je niet steeds anders af te stellen. Maar wel wanneer je wilt fine-tunen. Factoren zoals droog of nat materiaal zijn ook van invloed. De eerste snede is anders dan de tweede snede. De najaarssnede is ook weer anders. Wij proberen tijdens de in bedrijfsname de fine-tuning aan de chauffeur te laten zien. Als de werkzaamheden klaar zijn, moet de machine goed worden schoon gemaakt en worden doorgesmeerd. Wanneer de machine er goed afgesteld voor staat, krijg je ook een optimaal gewas en een optimaal resultaat. Als er een goed geprepareerd zwad ligt voor de pers, krijg je ook een betere baal. Heb je minder goed zwad dan zie je dat terug in de baal. Wij kunnen machines wel optimaal aanpassen, maar het valt en staat met een mooi zwad. De ene chauffeur is daar handiger in dan de andere. Besteed voldoende aandacht aan het juist afstellen van machines”, is het advies van Spijker. “Daar blijft geld liggen. Fabrikanten focussen zich om de machines zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. Jammergenoeg constateren wij geregeld dat machines vastlopen door verkeerd foliegebruik in het veld. Klanten kiezen voor goedkopere folierollen met alle gevolgen van dien”.
Hoe goed folie wikkelen?
“De verhouding prijs-kwaliteit moet kloppen. Het gaat dikwijls fout wanneer er ingekocht wordt op basis van prijs”, aldus Paul Ferket (productmanager Reesink Technische Handel). “Je komt in een vervelend traject wanneer je het gehele seizoen balen perst en na een jaar er achter komt dat er problemen zijn met de voerkwaliteit. Gerenommeerde merken zullen dat afdekken met garantie. In een batch kan de folie nog wel eens van kwaliteit verschillen. Aan de buitenkant kun je dat niet altijd zien. Na de winterperiode is het aan te bevelen om alle afstelgegevens in de computer te controleren. Lees de gebruiksaanwijzing nog eens door. De folie die over het algemeen gebruikt wordt, wordt gepre-stretched in de machine. De machine heeft een vaste instelling als het om pre-stretched gaat, voor de ronde balenpers is dat 70%, bij de vierkante wikkelaar is 60%. Wanneer de satelliet niet goed is afgesteld en sneller gaat draaien, kan deze op een kritische grens komen wat riskeert in het kapot trekken van folie. Ook temperatuursinvloeden kunnen van invloed zijn. Hoe warmer het is, hoe groter de folie gepre-stretched wordt vanaf de foliehouder tot aan de baal. Dan gaat de folie nog verder versmallen dan 63 cm bij erg warm weer. De folie knapt dan (nog) niet kapot, maar wordt wel extreem smal. Het is belangrijk om voldoende overlap en aantal lagen folie om een harde baal te wikkelen. Dat kan d.m.v. het instellingenmenu. Wanneer je een foliepakket hebt die niet met 6 lagen dekt, riskeer je een leklucht. Het vocht kan naar binnen treden. Die balen beginnen te schimmelen en je krijgt dan problemen. De veehouder meldt zich bij de loonwerker en komt vervolgens bij de folieleverancier. Dat wil je niet”.
3-D wikkelen
“De 3-D techniek die Kuhn heeft ontwikkeld, zorgt voor een optimale positionering van de folie om de baal luchtdicht te maken. Dat is alléén mogelijk met 3-D. Wanneer een aantal lagen wikkelfolie over de cilinder liggen geeft dat ook extra verdichting aan het materiaal wat er onder zit. Je legt het ook strak over de hoek van de baal, 80% is dan dicht. Dat is de maximale positionering om de baal luchtdicht te krijgen en alleen mogelijk met het 3-D systeem! Het 3D-systeem zit al een aantal jaren op de perswikkelcombinatie, nu ook in combinatie met het revolutionaire KUHN folie-bindsysteem. RTH heeft een primaire taak als het om de machine gaat maar leveranciers van folie hebben ook een belangrijke functie in het geven van advies rond gebruik van wikkelfolie. Verlies prijs, kwaliteit en gebruik van de folie in de praktijk niet uit het oog”.
Tekst: Reesink Technische Handel