"Kuiltoevoegmiddel in de mais snel terugverdiend"
“Veel melkveebedrijven hebben te maken met broei in de maiskuil, tenzij je voersnelheid heel hoog is én de inkuilomstandigheden ideaal waren. Broei kost je al gauw 2-3% drogestof per dag”, rekent de ruwvoerspecialist. “Met een goed inkuilmiddel in de mais kun je die verliezen voor een groot deel voorkomen. De voederwaarde die je dan voor het voerhek draait, in plaats van dat deze verbrandt, maakt dat je de investering al snel terugverdient. Daarnaast bevatten de kuiltoevoegmiddelen Ecocool en DA Ecocorn melkzuurbacteriën die de conservering versnellen wat nog eens extra voederwaarde oplevert.”
Mais beter conserveren
“De keuze van het middel is afhankelijk van de situatie. Sowieso werken we bij Agrifirm alleen met gerenommeerde middelen waarvan we een goede werking kunnen garanderen. Onder normale omstandigheden adviseren we Ecocool. Dit allround inkuilmiddel bevat ten eerste melkzuurbacteriën (MTD/1) die de kuil conserveren. Ten tweede zorgen azijnzuurbacteriën (PJB/1) voor broeiremming en een stabiele kuil.”
Broei voorkomen
“Het kost de bacteriën enkele weken tijd om voldoende azijnzuur te produceren. Is je ruwvoervoorraad schaars en moet de kuil op korte termijn open? Of heeft het gewas last van droogte en/of ziekte? Dan adviseren we DA Ecocorn. Dit inkuilmiddel bevat net als Ecocool MTD/1 melkzuurbacteriën en daarnaast kaliumsorbaat: een broeiremmer die direct werkt. Kaliumsorbaat gebruikt, in tegenstelling tot bacteriën die azijnzuur vormen, geen energie van de kuil.”
7 tips om voederwaarde te bewaren voor de koeien
Een maiskuil maak je maar één keer per jaar. Het vertegenwoordigt een groot kapitaal. Bereid de oogst dus goed voor, zodat je de voederwaarde die je van het land haalt optimaal bewaart voor de koeien. Hierbij zeven tips van de ruwvoerspecialist:
- Controleer richting de oogst de afrijping van de mais meerdere keren per week, het kan je nog wel eens verrassen hoe snel dat gaat.
- Bespreek met je loonwerker tijdig de planning, de gewenste hakssellengte, de capaciteit op de kuil en de keuze van het kuiltoevoegmiddel.
- Zorg voor een schone kuilplaat en aanrijroute. Veeg de aanrijroute, indien mogelijk, ook een aantal keer tussen de vrachten door schoon, zodat er zo min mogelijk zand via de banden in de kuil terechtkomt.
- Check de korrel na de eerste vracht en eventueel vaker om te zien of de korrelkneuzer goed is afgesteld. De korrel moet minimaal in vieren gedeeld zijn.
- Bij droge mais of door spoorvorming van de shovel raakt de bovenlaag van de kuil eerder losser dan vast aangereden. Rij de kuil na met een trekker met enkel lucht.
- Dek de kuil zo snel mogelijk luchtdicht af.
- Snel mais nodig? Maak een aparte kleine kuil, zodat de hoofdkuil optimaal kan conserveren.