Vlaamse melkveehouders stuk somberder over de toekomst
Het Departement Landbouw en Visserij peilt elke zes maanden bij Vlaamse land- en tuinbouwers hoe tevreden ze waren over het afgelopen halfjaar, en hoe ze aankijken tegen de komende zes maanden. Bij een waarde van 100 zijn er evenveel positieve als negatieve antwoorden.
Melkveesector grootste verliezer
Uit de jongste blijkt dat de index – na drie opwaartse rondes – gemiddeld over alle sectoren daalt, van 87 naar 78. De grootste verliezer is de melkveesector. Zes maanden geleden stond de index er nog op 105, het hoogste niveau van de laatste tien jaar. Dit voorjaar valt de conjunctuurindex terug naar 83. Bovendien worden de toekomstverwachtingen nog een stuk slechter ingeschat (73) dan de situatie van de voorbije zes maanden (93).
Samen met de vleesveesector hebben de melkveehouders het somberste toekomstperspectief van alle deelsectoren. Dat is vooral het gevolg van de melkprijs die opnieuw onder druk staat. Twee derde van de melkveehouders verwacht ook dat die de komende nog verder zal afnemen.
Vleesveesector
In de vleesveesector daalt de index met 1 punt naar 66. De stemming onder vleesveehouders is al sinds 2016 in mineur. De index van het verleden (59) en de toekomst (73) blijven op eenzelfde niveau staan. Ongeveer driekwart van de vleesveehouders geeft aan dat verkoopprijzen de afgelopen zes maanden gedaald zijn. Daarbij zijn veevoeders iets duurder geworden, wat de al lage rentabiliteit in de sector niet ten goede komt, aldus Vilt.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: VILT