Diverse subsidies voor maatregelen energiebesparingsplicht
Dit artikel is verschenen op alfa.nl
Het woord ‘verplichting’ roept wellicht gemengde gevoelens op, maar het levert je uiteindelijk wel geld op. Met de genomen maatregelen bespaar je energie waardoor je energielasten lager worden. Daarnaast zijn er voor een aantal maatregelen ook nog (fiscale) subsidiemogelijkheden. Een win-win situatie dus!
Subsidiemogelijkheden
Op de erkende maatregelenlijst van de energiebesparingsplicht staan diverse maatregelen waarvoor Energie-investeringsaftrek (EIA) mogelijk is. Dat is een fiscale subsidie waarbij 45,5 procent van het investeringsbedrag in aftrek wordt gebracht op je fiscale winst. EIA moet aangevraagd worden binnen drie maanden nadat je de opdracht tot koop bent aangegaan. Hieronder staat een aantal maatregelen waarop de EIA van toepassing is:
- Melkvoorkoeler en warmteterugwinningssysteem voor energie-efficiënte melkkoeling
- Toerengeregelde vacuümpomp
- HR++ glas voor verwarmde gebouwen
- Individuele ruimteregelingen voor de temperatuur
- Elektrische warmtepomp
- Dakisolatie voor verwarmde gebouwen
Er zijn nog diverse maatregelen binnen de energiebesparingsplicht waarvoor geen subsidie mogelijk is, maar die wel op een eenvoudige manier uit te voeren zijn, zoals:
- Het vervangen van reguliere verlichting door LED-verlichting
- Het toepassen van bewegingssensoren of tijdschakeling op (terrein)verlichting
- Automatische sluiting van overheaddeuren in verwarmde gebouwen
- Het isoleren van warm-water leidingen
Ook als je niet aan de energiebesparingsplicht hoeft te voldoen, zijn dergelijke energiebesparende maatregelen met een korte terugverdientijd wel interessant vanuit bedrijfseconomisch perspectief.
De gehele lijst met erkende maatregelen vind je hier: Erkende maatregelenlijst (EML) (rvo.nl).
Informatieplicht energiebesparing
Heeft je bedrijf een energiebesparingsplicht, dan dien je daarover eens in de vier jaar te rapporteren aan RvO. Dit is de informatieplicht energiebesparing. 2019 was het eerste jaar dat je een rapportage voor de energiebesparingsplicht moest indienen als je aan de verbruiksvoorwaarden voldeed. In dat geval dien je nu uiterlijk 1 december 2023 weer aan die informatieplicht te voldoen. In de rapportage geef je aan welke energiebesparende maatregelen je al hebt uitgevoerd en welke nog uitgevoerd gaan worden. Bedrijven die meer dan 10 miljoen kwh of 170.000 m3 aardgas verbruiken, hebben naast de informatieplicht ook een onderzoeksplicht.
Alfa helpt
Heb je hulp nodig bij het invullen van de informatieplicht energiebesparing, dan kan Alfa je ondersteunen. Je hebt tot 1 december 2023 de tijd. En ga je maatregelen uitvoeren waarvoor subsidie mogelijk is, laat dit dan snel aan je adviseur weten zodat de subsidieaanvraag tijdig wordt ingediend. Met vestigingen in het hele land zijn wij Overal Dichtbij.
Lees ook:
De energiebesparingsplicht. Voldoe jij er al aan?
Energiebesparingsplicht? Alfa staat je bij!
Verplicht energie besparen in de glastuinbouw: vraag Alfa advies
Tekst: Patricia Hooijberg