Speen sealer bij pinken voorkomt uiergezondheidsproblemen
Dat zegt Mark Holsteg, een Duitse uiergezondheidsspecialist, die lid is van een diergeneesmiddelen adviesorgaan voor de Duitse overheid. Hij baseert zich bij de uitspraak op Nieuw-Zeelands onderzoek, waaruit blijkt dat de uiergezondheid van vaarzen drastisch verbetert, wanneer zij als pink voor afkalven een speen sealer ingebracht krijgen.
Volgens Holsteg komt dat doordat vlak voor afkalven de slotgaten van zowel pinken als koeien ‘open kunnen staan’. „Het is een misverstand dat de speen sealer barrière vooral belangrijk is bij het droogzetten van de koe”, zegt hij. „Er zijn twee periodes in de droogstand, waarin de koe vatbaar is voor infecties. De eerste is inderdaad vlak na het droogzetten, maar er is ook een tweede infectiepiek, die vlak voor afkalven optreedt.”
Richten op gevolgen besmetting
Een andere Duitse veearts, Pieter Zieger - die opgroeide op een melkveebedrijf, pleit verder voor minder gebruik van antibiotica bij gramnegatieve uierinfecties als E. coli. „De eigen afweer van de koe kan deze infecties over het algemeen prima oplossen, maar ze kan er wel enorm ziek van worden. Richt je bij een coli-besmetting dus vooral op de gevolgen van de besmetting. Zorg ervoor dat de koe veel water binnen krijgt en geef haar pijnstillers. Het blijkt dat de koe minder vaak haar embryo afstoot, wanneer ze bij de mastitisinfectie is behandeld met pijnstillers.”