Spanje zet in op kringlooplandbouw en eiwittransitie
Nina Berendsen (40) heeft de afgelopen vier jaar met haar man en kinderen in Madrid gewoond en gewerkt. Wat is het mooiste dat Berendsen heeft bereikt, en waar liep ze tegenaan? „Toen ik hier kwam, was er een tijd geen landbouwraad geweest. Mijn benoeming accentueerde dat Nederland Spanje belangrijk vindt. Spanje is een landbouwgrootmacht. Doordat het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt, is het voor ons als partner in Europa belangrijker geworden.”
Kringlooplandbouw
Berendsen heeft gekeken hoe Nederland en Spanje meer kunnen inzetten op kringlooplandbouw. Beide landen wisselen informatie en laten weten op welke terreinen ze willen samenwerken. Ook verduurzaming en natuur waren belangrijke thema’s voor haar.
Droogte is een rode draad
„Eerlijk gezegd vind ik de term landbouwraad een beetje ongelukkig. Ik noem mezelf liever ‘raad van LNV’. Ik heb veel contact gehad met bijvoorbeeld Wereld Natuur Fonds (WNF), SEO BirdLife en andere NGO’s. En droogte was een rode draad, dat is een enorm probleem in Spanje en Portugal. Op de langere duur dreigt 75 procent van Spanje in woestijn te veranderen."
Berendsen heeft ongeveer 80 procent van haar tijd besteed aan Spanje en 20 procent aan Portugal. „In Portugal had ik een vaste collega met veel ervaring, aan wie ik veel kon overlaten. Onze focus ligt daar op kennis delen. Daarin werken we samen met Nederlandse kennisinstellingen. Het gaat bijvoorbeeld om het uitwisselen van studenten en stageplaatsen. Verder waren we vorig jaar betrokken bij de UN Oceans Conference in Lissabon. Daarvoor hebben we onder meer twee zogeheten side events mede georganiseerd. Die gingen over de mogelijkheden voor voedselproductie op zee en het gebruik van de Noordzee. Interessant, want hoe werk je samen met alle stakeholders die daarbij betrokken zijn?”
Kansen in Spanje voor Nederlandse voedseltechnologie
In Spanje ontwikkelt de voedseltechnologiesector zich sterk. Berendsen: „Daar liggen veel kansen voor Nederlandse bedrijven, bijvoorbeeld slimme manieren om verspilling van voedsel tegen te gaan of reststromen te hergebruiken. Spanje heeft veel belangstelling voor onder meer onze nationale eiwitstrategie. Hoe worden we minder afhankelijk van de invoer van bijvoorbeeld soja? Hoe stimuleer je de productie en consumptie van eiwit? Eiwitrijke producten op plantaardige basis zijn een groeimarkt. Nederland is daarmee verder dan Spanje. Dat komt onder meer doordat wij integraal naar dossiers kijken en over de grenzen van departementen heen samenwerken.”
„Spanje heeft een sterk ministerie voor ecologische transitie opgebouwd„ gaat ze verder. „Ze zijn hier hard aan de slag met de energietransitie, klimaatverandering en de problematiek rond waterschaarste. Dat schuurt soms met de belangen van de landbouwsector, ook daarin lijken we op elkaar. In Spanje zijn ook boerenprotesten geweest en zijn er burgers boos over de plannen voor megastallen."
Tips aan de nieuwe landbouwraad
Wat geeft ze mee aan haar opvolger? „Zoals gezegd hebben we de onderlinge beleidsdialoog met Spanje de afgelopen jaren goed op gang gekregen. Die moet nog verder worden uitgebouwd. En het is belangrijk om Nederland goed op de hoogte te houden van wat hier allemaal gebeurt. Onze belangen liggen vaak dicht bij elkaar. Zorg voor de bodemkwaliteit, het bestrijden van bosbranden, emissies van broeikasgassen: het zijn allemaal zaken die niet stoppen bij landsgrenzen. We hebben dezelfde of vergelijkbare problemen, laten we samen proberen om die op te lossen.”
Tekst: Anna Veltman
Opgegroeid op het gemengd biodynamische bedrijf van Warmonderhof. Gestudeerd aan de HAS in Dronten en Wageningen UR. Naast het werk op ons biologische akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen ben ik werkzaam als redacteur voor Ekoland én trotse eigenaar van een hele grote mobiele kippenkar.
Beeld: Agroberichten Buitenland
Bron: Agroberichten Buitenland