Vanggewassen en winterteelten 2023 en 2024. Hoe zit het nu?
Dit artikel is gepubliceerd op alfa.nl. Bekijk ook onze speciale pagina over het GLB.
Wat betekent dit voor de mest 2023 en 2024?
Per 2023 gaat de verplichting in voor bouwland op zand- en lössgrond. Wanneer er geen vanggewas wordt ingezaaid, krijg je het opvolgende jaar een korting op de stikstofgebruiksnorm. De korting is op perceelsniveau maar blijft bij de gebruiker die geen vanggewas heeft ingezaaid.
Daarnaast moet het vanggewas minimaal blijven staan tot en met 1 februari van het opvolgende jaar.
Voorbeeld:
Boer A heeft 15 ha zandgrond en 15 ha kleigrond. Op 10 ha zandgrond is wel tijdig een vanggewas ingezaaid, op 5 ha zandgrond is geen vanggewas ingezaaid.
Boer B heeft ook 15 ha zandgrond en 15 ha kleigrond en heeft wel op de 15 ha zand tijdig een vanggewas ingezaaid.
In 2024 verhuurd boer A zijn 15 ha zand aan boer B. Hiermee houdt boer A een bouwplan over van enkel 15 ha klei. De totale korting voor boer A komt hiermee uit op 5 ha * 20 kg N = 100 kg N. Boer B heeft geen korting op zijn stikstof gebruik voor 2024.
Hoe voldoe je aan de verplichting?
- Inzaaien van vanggewas uiterlijk 1 oktober na de oogst van de hoofdteelt welk blijft staan t/m 1 februari 2024.
- Vanggewas uit de lijst vanggewassen is ingezaaid als onderzaai en blijft staan t/m 1 februari 2024.
- Het hoofdgewas 2023 staat in de lijst winterteelten.
- Genoegen nemen met de N korting
Let op: Wintertarwe en wintergerst staan ook in de lijst met vanggewassen. Wanneer deze tijdig worden ingezaaid krijg je dus geen N korting over deze percelen.
Wat betekent dit voor het GLB 2023 en 2024?
In de conditionaliteiten (basisvoorwaarden) voor het GLB staat op het moment geen verplichting voor het inzaaien van een vanggewas op zandgrond. Hiervoor gelden nog steeds dezelfde voorwaarden:
- Alle grondsoorten: Op een perceel dat uit gebruik is genomen wordt uiterlijk 31 mei een groenbemester ingezaaid. Deze staat tot minimaal 31 augustus. U mag de bodem tussen 31 mei en 31 augustus ook bedekken met gewasresten, stoppels of spontane opkomst.
- Op klei moet tussen 1 augustus en 30 november minimaal 8 weken 80% van het bouwland bedekt zijn. De bedekking bestaat uit een gewas, vanggewas, stoppels, mulchen, plantresten of groenbemester.
- Vanaf 16 september tot 1 februari mag je grasland of blijvende teelt niet vernietigen. (Er zijn uitzonderingen)
- Het is verplicht om na mais- op zand en lössgrond een vanggewas te telen tot 1 februari. Vanaf 2024 is dit ook verplicht voor aangewezen klei- en veengronden.
Vanggewas 2023 voor Eco-activiteit 2024 groenbedekking
De lijst en de voorwaarden voor de Eco-activiteiten 2024 zijn nog niet definitief bekend gemaakt. Het is daarmee nog niet met zekerheid te zeggen of alle vanggewassen uit de lijst van RVO ook zullen meetellen voor de Eco-activiteit groenbedekking 2024.
Let op: Op het moment lijkt het er sterk op dat voor de Eco-activiteit groenbedekking 2024 een vanggewas gekozen moet worden welk niet doodvriest in de winter. Het gewas moet levend zijn in de periode van 1 januari tot en met 1 maart. Houdt hier rekening mee met de keuze van je vanggewas in 2023.
Aanvullende vragen
Heb je aanvullende vragen? Neem dan contact op met een adviseur van het dichtstbijzijnde kantoor van Alfa.
Lees meer
Lijst met wintergewassen bekend
Wijzigingen voorwaarden nieuwe GLB
Mestbeleid 2023: wat gaat er wel/nog niet veranderen?
Alles over het GLB
Tekst: Wouter Vieveen