Een grondgebonden melkveehouderij
Maatschappelijke waardering, een basis voor een goede milieukwaliteit en leefomgeving, lokale kringlopen en versterking van het economisch perspectief zijn de aspecten die het belang van een grondgebonden melkveehouderij aanduiden. Grondgebondenheid betekent dat de melkveehouder leverancier is van door de markt en maatschappij hooggewaardeerde producten en diensten. Door melk te leveren met extra toegevoegde waarde wordt de marktpositie versterkt. De melkveehouder is op buurtniveau zelfvoorzienend, waarbij ruwvoer van eigen grond of grond in de directe omgeving wordt aangewend en alle mest verantwoord is benut.
Er is een beeld geschetst waar grondgebondenheid in de melkveehouderij in 2025 aan moet voldoen om doelen in 2040 te behalen. Er zal de komende jaren gemonitord worden aan de hand van het kengetal percentage eiwit van eigen land, wat de mate aanduidt waarin de veehouder in staat is om van eigen land of in de nabije omgeving het benodigde eiwit voor de voeding van zijn dieren zelf te telen.
Concreet betekent dit dat diverse managementmaatregelen genomen dienen te worden die ertoe leiden dat je melkveebedrijf al in 2025 in grote mate zelfvoorzienend is in eiwitbehoefte. Het organiseren van lokale kringlopen voor ruwvoer en mest, het realiseren van een voldoende grote huiskavel en het aanwenden van krachtvoer en bijproducten zullen onderdeel worden van je bedrijfsplan. Er zijn diverse mogelijkheden om deze onderdelen in te vullen waarbij het economisch effect zeker een rol zal spelen.
Alfa volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet en maakt een goede vertaalslag naar het individuele bedrijf. De Alfa specialist staat dichtbij en bekijkt samen met jou de mogelijkheden om toekomstige ambities te realiseren.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Met meer dan 32 vestigingen zijn wij overal dichtbij.
Tekst: Mirjam Olieman