‘Nu al oefenen met onderzaai vanggewas bij maïsteelt’
Doorgaans is snijmaïs in Noord-Nederland twee tot drie weken later oogstrijp dan in Zuid-en Oost Nederland, op de zandgronden. Bos: ‘Een ultra vroeg snijmaïsrais is het enige alternatief, maar dat kost opbrengst.’
De drie belangrijkste teeltvarianten van de teelt van grasgroenbemester onder snijmaïs zijn:
- 1 Tegelijkertijd met de maïs gras groenbemester inzaaien, in één werkgang.
- 2 Een aantal dagen later gras groenbemester inzaaien in combinatie met de wiedeg , waarmee onkruid wordt bestreden.
- 3 Gras groenbemester zaaien in het 4-6 bladstadium van maïs, meestal in juni nog voordat de rijen zich sluiten, in combinatie met onkruidbestrijding door te schoffelen.
Italiaans en rietzwenk
Bij deze laatste optie is Italiaans raaigras de meest gebruikte grasgroenbemester, vanwege de snelle beginontwikkeling. Tegelijk of enkele dagen na de inzaai van maïs is de snelle beginontwikkeling van Italiaans raaigras juist een nadeel, want daardoor bestaat er kans op verdringing. Weliswaar onderdrukt het snel groeiende Italiaans raaigras de onkruidontwikkeling, maar ook de groei van de maïs. Vooral als er sprake is van vochttekort. Bij de start van de maïsteelt, de komende dagen, is een trage beginontwikkeling van de grasgroenbemester gewenst. Rietzwenkgras wordt om die reden aanbevolen.
Weer bepaalt onkruidbestrijding
Bos raadt aan dit jaar te gaan oefenen, omdat gras groenbemester na maïs volgend jaar verplicht is, zoals in het zesde Actieprogramma Nitraat staat vermeld. ‘Vooral bij gebruik van rietzwenk , bij de start van de maïsteelt, bepaalt het weer hoe je de onkruidbestrijding moet aanpassen aan de grasonderzaai . Verloopt de beginontwikkeling van maïs door koud weer traag, dan zal er wel wat grassenmiddel gespoten moeten worden, om het rietzwenk wat te remmen. In een jaar waarin de maïs heel snel opkomt en groeit, moet je juist oppassen met grassenmiddelen. Om te voorkomen dat je dan de tere rietzwenkplantjes doodspuit.’
In de eerstvolgende editie van vakblad Melkvee, die zaterdag 28 april verschijnt, is een uitgebreid achtegrondartikel te lezen over het onderzaaien van het vanggewas.