Wageningen UR werkt aan grasgroeimodel voor beweiding
Dat meldt Wageningen UR. Sinds twee jaar werkt Wageningen Livestock Research binnen de projecten Amazing Grazing en Precisie Landbouw 2.0 aan het modelmatig voorspellen van de actuele grasgroei. De voorspellingen voor 2016 en 2017 zijn op proefvelden op de diverse grondsoorten vergeleken met gemeten opbrengsten bij maaien.
Zandgrond goed voorspeld
De maaiproeven laten zien dat op zandgrond zowel in 2016 als in 2017 de jaaropbrengst goed is voorspeld. Voor kleigrond was dit ook in 2016 het geval, maar in 2017 werd de opbrengst onderschat, melden de onderzoekers. Ook op veen werd de grasopbrengst vorig jaar te laag ingeschat. De onderzoekers noemen die onderschatting op klei en veen van 2017 opvallend. Ze gaan de oorzaak nader analyseren, om het groeimodel verder te verbeteren.
Het proefveld op veengrond kwam eind juni 2016 voor een deel onder water te staan. Daardoor waren de gemeten opbrensten dat jaar eigenlijk niet goed te vergelijken met de voorspellingen.
Ruw eiwitgehalte
Dit seizoen blijft Wageningen UR de modellen verder ontwikkelen. Naast de opbrengst wordt ook specifiek gekeken naar de voorspelling van het ruw eiwitgehalte in gras, en naar het meten van stikstof in de bodem met sensoren.
Binnen Amazing Grazing zal de groeivoorspelling onder beweidingsomstandigheden getest worden; een volgende stap in de ontwikkeling van het groeimodel. Voor beweiding moet rekening worden gehouden worden met gestoorde bijgroei van gras tijdens weiden en de grasresten die daarna achterblijven.
GrasSignaal
De grasgroei wordt modelmatig voorspeld aan de hand van de weersverwachting en de beschikbare stikstof uit bodem en bemesting. Hiervoor is de webapplicatie GrasSignaal ontwikkeld. De belangrijkste paramaters zijn bodemvocht, stikstof en temperatuur.
De voorspellingen worden getoetst aan gemeten grasopbrengsten van proefvelden op de Dairy Campus bij Leeuwarden (klei), Proefbedrijf Vredepeel (zand) en KTC Zegveld (veen). In de proef is het tijdstip van maaien en de stikstofgift gevarieerd om het groeimodel onder uiteenlopende omstandigheden te kunnen toetsen.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Livestock Research Wageningen UR