Eindelijk fiscale duidelijkheid over fosfaatrechten
'Melkveehouders kunnen weer doorgaan met bedrijfsontwikkeling'
Dat zegt senior agrarisch bedrijfsadviseur Erik van Gorp van ABAB. “Er was veel onduidelijkheid over hoe het fiscaal uitpakt als je met elkaar gaat samenwerken, langjarige huurovereenkomsten afsluit voor fosfaatrechten, of wanneer je rechten wilt overdragen.”
Daardoor stonden veel plannen van boeren zogezegd in de wacht, aldus Van Gorp. “Met de huidige afspraken is nog niet álles afgetimmerd, maar het zijn wel tien stappen in de goeie richting.” Ook voor stoppers zijn de afspraken van groot belang. “De fiscale afhandeling luistert heel nauw, de eventuele belastingclaim is een hele belangrijke factor voor stoppende ondernemers.”
Fosfaatrechten fiscaal gelijk aan melkquotum
In het pakket is onder meer afgesproken dat fosfaatrechten bij de invoering in 2018 fiscaal gelijkgesteld worden aan bijvoorbeeld varkensrechten of het melkquotum. Dit betekent dat fosfaatrechten een bedrijfsmiddel zijn en aangekochte fosfaatrechten geactiveerd dienen te worden op de balans, aldus LTO Nederland.
Al eerder heeft het Ministerie van Landbouw aangegeven dat de vermoedelijke einddatum voor het stelsel van fosfaatrechten 1 januari 2028 is. Vanwege deze uitspraak kan op fosfaatrechten worden afgeschreven.
Duidelijkheid
Ook LTO Melkveehouderij is blij met de afspraken. “Hiermee kunnen we duidelijkheid bieden aan melkveehouders en accountants over de fiscale verwerking van de fosfaatreductieregeling uit 2016 en 2017 en de invoering van de wet fosfaatrechten”, stelt voorman Dirk Bruins.
Stoppersregeling
Melkveehouders die in 2017 hebben meegedaan aan de stoppersregeling en hun bedrijf pas in 2018, na toewijzing van de fosfaatrechten, daadwerkelijk gaan staken, blijven recht houden op stakingsfaciliteiten als stakingsaftrek en stakingslijfrente. Zij moeten wel voldoen aan de voorwaarden en er moet sprake zijn van boekwinst bij het afstoten van melkkoeien of jongvee. In voorkomende gevallen kan een beroep worden gedaan op de langlopende liquidatie die zich over beide jaren uitstrekt.
Geen overeenstemming
Over een aantal vragen is geen overeenstemming bereikt met de Belastingdienst, zoals de vraag of fosfaatrechten voorraad zijn of een bedrijfsmiddel als deze door een stoppende melkveehouder direct na de toewijzing worden verkocht. “Op deze vraag lopen onze visies uiteen”, aldus Bert van den Kerkhof van de VLB op de site van LTO. “Wij zijn van mening dat fosfaatrechten in alle gevallen een bedrijfsmiddel zijn.”
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: LTO Nederland, ABAB Accountants