
Kleine stappen voor een groot resultaat

“Onze leden kunnen een grote slag slaan met hun voermanagement” aldus Veenstra. “Jong gras bijvoorbeeld heeft een hoog VEM-gehalte en zorgt voor minder methaan in de pens. Meer maïs in het rantsoen heeft ook een positief effect op de verlaging van de methaanuitstoot.” Sowieso vermindert eigen ruwvoerteelt van hoge kwaliteit de aankoop van extern krachtvoer en CO2-uitstoot, stelt Veenstra. Maar ook de aankoop van reststromen kan zorgen voor een flinke verlaging van de voetafdruk van de melkveehouder. “Bierbostel bijvoorbeeld, daarvan komt de uitstoot grotendeels voor rekening van bierproducenten.”
Terug naar 775 gram CO2
“Emissies op 0 krijgen is niet mogelijk,” zegt Veenstra. “Maar elke kleine aanpassing kan een bijdrage leveren. Hier 10 gram, daar 40 gram, een uitschieter van 150 gram bij het verbouwen van eigen krachtvoer als vervanging van aangekocht krachtvoer. Vele kleine stapjes zorgen uiteindelijk voor de gewenste reductie.” Het doel voor 2030 is een gemiddelde uitstoot van 775 gram CO2 per liter melk. De programmamanager is realistisch: “Er is geen boer die op alle indicatoren van onze beloningstabel 100 procent scoort. Excelleren in de reductie van broeikas-gassen zal niet lukken zonder innovaties, of je nu intensief of extensief boert. Ook spelen er natuurlijk andere opgaven om rekening mee te houden, zoals stikstofreductie en verbeteren van het dierenwelzijn. Zo kun je met bijvoorbeeld weiden methaanemissies reduceren en de ammoniakuitstoot ver-kleinen, om zo minder verliezen in de ruwvoerwinning te verkrijgen en de aankoop van krachtvoer deels te compenseren.”
‘Eigen voerteelt van hoge kwaliteit vermindert de aankoop van extern krachtvoer en daarmee de CO2-uitstoot’

Marktgestuurde beloning
De prijsprikkel van FrieslandCampina komt niet alleen vanuit de zuivelonderneming zelf. Veenstra: “Vanuit de markt merk ik een doorbraak. Nestlé, Ahold, Danone: allemaal hebben ze dezelfde opdracht vanuit Brussel en allemaal kiezen ze voor een focus op klimaat in hun marktbenadering. Daarmee komt extra geld vrij uit de markt, die terecht komt in de beloningspot voor onze vee-houders.” Klimaat wordt op dit moment goed betaald. “Het is echter van belang om voorop te blijven lopen, ook als er geen premie te beuren valt. Nu krijgen melkveehouders harde euro’s voor klimaat, maar ons vizier voor de lange termijn is gericht op regeneratieve landbouw: meer geven dan nemen.”
Tekst: Limagrain Nederland BV