Kostprijs melk daalde 1 cent in Duitsland, de opbrengstprijs 12 cent
De gemiddelde melkproductiekosten bedroeg in januari in Duitsland 47,70 cent per kilo melk, maar zakte naar 46,68 cent per kilo in april. Aan de andere ontvingen Duitse melkveehouders in januari nog 56,91 cent per kilo melk. De melkprijs zakte vervolgens naar 45,11 cent per kilo in april. Daarmee kwam er volgens European Milk Board (EMB) een einde aan een korte periode van kostendekkende melkprijzen.
De EMB verwacht voor april een prijs/kostenverhouding van 0,97. Dat betekent een tekort van 3 procent. De prijs/kostenverhouding illustreert in welke mate de melkprijs de productiekosten dekt. De daling prijs/kostenverhouding bedroeg in april 22 punten ten opzichte van januari, toen de kostendekking nog 119 procent omvatte.
Vrijwillige volumevermindering
Het oplopend verschil tussen kostprijs en opbrengst is het gevolg van de afnemende vraag en stijgende aanbodvolumes sinds het begin van het jaar. Deze zorgen voor een neerwaartse druk op de melkprijzen.
Producenten in andere Europese landen kampen eveneens met dalende prijzen terwijl de kosten hoog blijven. De EMB pleit daarom voor de activering van een vrijwillige regeling voor volumevermindering op EU-niveau om stabiele prijzen op de zuivelmarkt te bereiken met behulp van kleine tijdelijke verlagingen van het melkvolume.
In opdracht van de European Milk Board en de Duitse producentenorganisatie MEG Milch Board is het Farm Economics and Rural Studies Office (BAL) in 2012 begonnen met het verzamelen van uitgebreide gegevens over de melkproductiekosten in Duitsland. De berekening is gebaseerd op gegevens van het EU Farm Accountancy Data Network (FADN) en het Duitse Federale Bureau voor de Statistiek (Destatis), en wordt sinds 2014 elk kwartaal bijgewerkt.