Blik op de boerderij van de toekomst
Op een futuristische festivallocatie naast het hoofdkantoor van het bedrijf, presenteerde CEO Alexander van der Lely de visie van Lely op het melkveebedrijf van de toekomst. Met het welzijn van de koe, de boer, de consument en het milieu als uitgangspunt, belichtte hij enkele van de innovaties waaraan het bedrijf op dit moment werkt.
Recycling van de meststromen, de ontwikkeling van door data gedreven, beslissingsondersteunende software en de beschikbaarheid van een op de boerderij aanwezige processor, zijn enkele voorbeelden die deze toekomstvisie waar gaan maken. Als onderdeel van de Future Farm Days introduceerde Lely ook de nieuwe, opnieuw ontworpen Lely Astronaut A5 melkrobot en een nieuwe Juno-voerschuiver.
Melkveehouders zijn voortdurend bezig om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren voor meer efficiëntie en een betere balans tussen hun werk en privéleven. Tegelijkertijd eisen overheden en de maatschappij steeds meer van melkveehouders op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid. Lely kondigt de ontwikkeling aan van innovatieve oplossingen om boeren te ondersteunen bij het aangaan van deze uitdagingen en hen kansen te bieden voor een mooie toekomst voor hun bedrijf en hun veestapel.
Ontwikkelen voor de toekomst van de boer
Lely test op dit moment innovaties die te maken hebben met de impact van mest op de boerderij. Lely ziet graag dat de boer daar meer controle over heeft, door de mest in de toekomst op een meer duurzame manier te kunnen verwerken. Ten eerste door de meststromen te recyclen, waardoor deze beter bruikbaar en controleerbaar worden voor de boer, en ten tweede door kunstmest te vervangen. Dit vermindert de kosten en de impact op het milieu, waardoor er meer acceptatie ontstaat voor het werk van de boer.
Op korte termijn wordt de nieuwe Farm Management Software gelanceerd, die de boer helpt bij het nemen van beslissingen en die winstgevendheid, duurzaamheid en gebruiksgemak betekenen voor zowel boer als koe. Deze software maakt gebruik van de vele gegevensbronnen die beschikbaar zijn op de boerderij en het netwerk van specialisten eromheen. In plaats van alleen informatie te presenteren, kan het systeem met toestemming van de boer ook voorstellen doen of zelfs besluiten nemen. Het systeem is zelflerend en past zich na verloop van tijd aan aan de voorkeuren van de boer voor het runnen van zijn boerderij.
Voor Lely houdt de boerderij van de toekomst niet op bij robotica en data. Het bedrijf gelooft dat de behoefte aan op maat gemaakte, lokaal geproduceerde voedingsmiddelen in hoog tempo zal toenemen. Een van de vele voordelen van robotmelken is het feit dat boeren specifieke melksoorten kunnen scheiden met behulp van de speciale processing unit. Melk voor lokale consumptie die direct terug te voeren is naar de koe die het heeft geproduceerd, met zijn eigen unieke smaak en versheid. Op dit moment wordt een dergelijke unit al door Lely getest. Het bedrijf maakte bekend dat het met grote Nederlandse retailers praat om deze lokaal geproduceerde, op boerderijen verwerkte verse melk op korte termijn in de winkels aan te bieden.
Veranderen van tradities in de landbouw
In haar 70-jarige geschiedenis heeft Lely de tradities in de landbouw veranderd, met innovaties die het leven van boeren en koeien gemakkelijker en aangenamer hebben gemaakt. Automatisering op het melkveebedrijf begint nu echt terrein te winnen en deze ontwikkeling lijkt niet te stoppen.
Een trotse CEO Alexander van der Lely gelooft sterk in een mooie toekomst voor de melkveehouderij, met volledig geautomatiseerde melkveebedrijven over de hele wereld. "De volledige geautomatiseerde boerderij draait in onze visie fulltime, 24 uur per dag. Of het nu gaat om voeren, melken, schoonmaken of dierverzorging: automatisering neemt het repetitief werk voor de boer uit handen, zodat hij zich kan concentreren op die individuele koeien die echt zijn aandacht nodig hebben. Het is bewezen dat dit leidt tot een groot aantal voordelen voor zowel koe als boer, zoals hogere melkgiften, gezonder en gelukkiger koeien en een betere balans tussen het werk en privéleven van de boer. En dat was het doel vanaf de dag dat we ons bedrijf begonnen, nu 70 jaar geleden.“