“Met pensbestendig vet naar een dagproductie van wel 2 liter extra”
Bedrijfsgegevens V.O.F. Kusters in Engelen (NB)
- 230 melk- en kalfkoeien
- 140 stuks jongvee
- 100 ha kleigrond in gebruik (65 ha gras en 35 ha maïs)
- Gemiddelde dagproductie van 35 liter met 4,30% vet en 3,50% eiwit
Martijn en Jeroen werken inmiddels fulltime op het melkveebedrijf en jongste broer Luuk werkt nog deels buiten de deur als drachtcontroleur. De familie Kusters doet praktisch alles zelf, van insemineren tot aan inkuilen. “We willen het bedrijf graag met eigen mensen draaiende houden. Met de arbeid die we beschikbaar hebben, kan dat ook”, vertelt Martijn. De inkoop van krachtvoer en bijproducten doen de mannen ook in eigen beheer. “We willen flexibel zijn qua leverancier en scherp inkopen. Vaak lukt dat en soms zit je ernaast. Dat is het spel van de handel en dat moet je leuk vinden. Door slim in te kopen, houden we de kostprijs van ons voer zo laag mogelijk.”
Onafhankelijk voeradvies
Dat de familie Kusters graag haar eigen koers vaart, was ook de reden om te kiezen voor onafhankelijk voeradvies. “Via via kwamen we bij Peter van Dooren van Nutrivice Consultancy terecht”, vertelt Jan. “Het klikte en nu, zes jaar later, zijn we nog steeds erg tevreden met de resultaten.
Iedere vier tot zes weken komt Peter langs voor ronde door de stal en vervolgens bespreken we het rantsoen en de resultaten. Peter rekent de voerefficiëntie en het voerrendement precies door. We willen er bovenop zitten, dan zie je ook direct wat goed gaat en waar nog bij te sturen valt. Er is altijd ruimte voor verbetering.”
1,5 tot 2 liter per koe meer
“Op advies van Nutrivice zijn we enkele jaren geleden pensbestendig vet gaan voeren”, vertelt Luuk. “We zagen de productie al snel 1,5 tot 2 liter melk per koe per dag stijgen. Daarnaast geeft pensbestendig vet verse koeien nét dat zetje in de rug om goed op te starten na het afkalven.”, licht de jonge melkveehouder toe. “Ik doe zelf de inseminaties en drachtcontrole. Bij het scannen zie ik minder cystes en ik merk dat de koeien sneller en duidelijker tochtig zijn.”
De familie Kusters voert Megalac, dat zowel C16:0 (palmitinezuur) als C18:1 (oliezuur) bevat. “Deze vetzuren bevorderen zowel de melkproductie, als ook vruchtbaarheid en conditie van de koe”, licht Peter toe. “Qua productie heeft het met name voordelen voor de persistentie. Koeien geven langer en constanter door wat zich vertaalt in meer melkgeld. Dat maakt pensbestendige vetten voeren bij de huidige melkprijs al snel rendabel. Het rendement ligt op dit moment tussen de 60 en 80%”, ziet de voerspecialist in de praktijk.
Voldoende vet voor betere voerefficiëntie
Op het bedrijf van Kusters krijgen de koeien gedurende de gehele lactatie 385 gram bestendig vet per dag uit zakgoed dat door de voermengwagen gaat. “Wil je rendement uit het voeren van pensbestendige vet halen, dan is het advies wel om vet in voldoende mate te voeren. Zoals bij zo veel dingen geldt: doe het goed en anders niet”, stelt Van Dooren. “Als je pensbestendig vet op de juiste manier voert, verbetert de algehele voerefficiëntie van de koe.”
“Je merkt het direct in de melkstal als je minder pensbestendig vet voert”
Dat de hoeveelheid pensbestendig vet in het rantsoen nauw komt, merken de broers Kusters direct. “Als de voorraad Megalac bijna op is en de volgende levering is iets te laat besteld, dan moet ik wel eens wat tijdrekken. Dan doe ik tijdelijk een zak minder door de voermengwagen”, vertelt Martijn die dagelijks twee keer een vers rantsoen voor de koeien draait. “In de melkstal geven de koeien dan net niet dat laatste beetje extra”, merkt Luuk op. “Dan denk ik: wat is er toch met die koeien. Het melken loopt dan net even wat minder lekker dan normaal.”
Zorgen voor een goed basisrantsoen
“Pensbestendig vet is een van de onderdelen van een rantsoen. Het is geen lapmiddel dat alle problemen in één klap oplost”, legt Van Dooren uit. “Wil je een optimale respons, dan heb je een goede basis nodig, alle onderdelen van het rantsoen moeten in balans zijn en het hele ‘recept’ moet kloppen.”
Het basisrantsoen op het bedrijf van de familie Kusters bestaat uit: gras, maïs, pulp, tarwegistconcentraat, soja, gerst en raap. “We doen ons best om de koeien een zo constant mogelijk rantsoen aan te bieden zodat ze het goed opnemen”, vertelt Jan. Martijn vult aan: “Een koe houdt van regelmaat. Door de koeien twee keer daags na het melken te voeren van een lasagnekuil, hebben ze altijd fris voer van constante kwaliteit en zorgen we voor een maximale drogestofopname.” “Als de basis goed is, geeft pensbestendig vet koeien net die extra zet om de productie lang en zonder problemen vol te houden”, besluit Peter.