Verlenging enkel als mestfraude wordt aangepakt
Nitraatcomité gunt Nederland derogatie

Een verandering betreft het scheuren van grasland. De periode daarvoor is verruimd in lijn met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn; op zand- en lössgrond mag grasland nu ook worden gescheurd tussen 31 mei en 1 september.
Actieplan mestfraude
In de Kamerbrief waarin de minister het besluit van het Nitraatcomité meedeelt, benadrukt minister Schouten nog eens dat Nederland vanwege de mestfraude slechts voor twee jaar derogatie is verleend, in plaats van voor vier jaar. Nederland moet in die twee jaar met een actieplan komen om mestfraude aan te pakken.
'Het is cruciaal dat de naleving van de mestregels in Nederland verbetert', schrijft Schouten, 'niet alleen ter verantwoording van de derogatie richting Brussel en andere lidstaten, maar vooral ook ter verantwoording van de positie van de landbouwsector richting de Nederlandse maatschappij.'
Cruciale fase
De sector heeft ondertussen een plan neergelegd om de mestfraude tegen te gaan. De minister spreekt daar haar waardering voor uit. 'Maar nu breekt een cruciale fase aan, waarin de diverse maatregelen ook echt geïmplementeerd moeten worden, voelbaar voor ondernemers in de sector en zichtbaar voor de mensen daarbuiten.'
Tegelijkertijd erkent ze dat het hele stelsel van regelgeving rondom mest complex is en eenvoudiger moet worden. Zij wil daartoe stappen zetten en zegt toe daarover binnenkort met meer informatie te komen.
Handhaving
De overheid zal zelf ook met een plan moeten komen om de mestfraude steviger te bestrijden, wil Nederland na 2019 de derogatie behouden. De Commissie verwacht dat Nederland vóór oktober een plan voor een versterkte handhavingsstrategie indient. Onderdeel daarvan is een inschatting van de schaal en omvang van de fraude, en een versterking van de capaciteit voor inspecties en controles.
Schouten kondigt aan dat de NVWA hiertoe meer gaat samenwerken met de opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie. Ook wil ze datatechnologie gaan inzetten om beter inzicht te krijgen in de mestketen en electronisch toezicht te houden.