ABN Amro: melkprijs in 2018 en 2019 onder druk
De bank memoreert dat 2017 een goed jaar was. Voor de gemiddelde melkveehouder nam het inkomen vorig jaar toe met 50.000 tot 68.000 euro, door de flink hogere melkprijs. Die ging in 2017 wereldwijd met circa 40 procent omhoog, als gevolg van een toegenomen vraag naar kaas en boter.
De stijging deed zich vooral voor in de eerste maanden van 2017. Naar het einde van het jaar stabiliseerde de melkprijs en vanaf dit jaar heeft een daling ingezet. Dat komt door het toegenomen aanbod: de hoge melkprijs van vorig jaar maakte het financieel aantrekkelijk om de productie op te voeren.
Effect duidelijk merkbaar
Inmiddels begint die toegenomen melkaanvoer druk te zetten op de prijs. In Europa is dat effect nu duidelijk merkbaar, volgens ABN Amro. 'Met een lagere prijs in het vooruitzicht staan ondernemers nu voor een aantal vragen. Moeten we investeren in fosfaatrechten om meer te produceren? En wat verdienen we hieraan op korte en lange termijn?'
Turbulentie
De invoering van fosfaatrechten heeft behoorlijk wat turbulentie veroorzaakt in de melkveehouderij, weet de bank. Hoewel de kaspositie gemiddeld positief is – in 2017 beurde een boer in doorsnee 75.000 euro meer melkgeld, oftewel 30 procent meer, dan in 2016 – is de buffer om tegenvallers op te vangen nog steeds minimaal.
'Dat betekent dat 2018/2019 een uitdagende periode wordt voor veel melkveehouders', schrijven de sectorspecialisten. 'Investeringen uit de kasstroom in fosfaatrechten en vervangingsinvesteringen moeten weloverwogen gebeuren.' Een goede liquiditeitsplanning is dan ook onontbeerlijk, volgens ABN Amro.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Gineke Mons
Bron: ABN Amro