Wereldwijd veel meer melkproductie, in Nederland minder
In februari daalde de Nederlandse melkaanvoer met 1,2 procent als gevolg van het koude weer eind februari. Mogelijk speelde ook het fosfaatrechtenstelsel een rol, schrijft ZuivelNL in haar nieuwsbrief. De cumulatieve melkaanvoer tot en met februari lag door deze daling per saldo 0,5 procent onder het niveau van vorig jaar.
In EU 4 procent extra
Terwijl de Nederlandse melkaanvoer daalde, lieten de cijfers in de Europese Unie een aanzienlijke stijging zien. Sinds juni is er sprake van een toename van het volume. Ook in januari nam de melkaanvoer met ruim 4 procent toe. Alle belangrijke zuivellanden, met name in Noordwest Europa, realiseerden een stijging. De grootste absolute toename werd in Duitsland, Frankrijk en Italië gerealiseerd.
Verenigde Staten meer, Nieuw Zeeland minder
Ook buiten Europa is er nog grotendeels sprake van groei. In de maanden januari en februari nam de melkaanvoer in de belangrijke zuivel exporterende landen Argentinië, Australië, Uruguay en de Verenigde Staten toe. Nieuw-Zeeland heeft als gevolg van ongunstige weersomstandigheden sinds december een stap terug gedaan. Ook in de eerste twee maanden van 2018 daalde de melkaanvoer.
Zuivelmarkt in afwachting
De zuivelmarkt is duidelijk in afwachting van de ontwikkelingen na de Paasdagen, concludeert ZuivelNL. De voorraden melkpoeder houden de prijzen van dit belangrijke zuivelproduct laag. Als het huidige tempo van de verkopen uit interventie aangehouden wordt, zal het nog lang duren voor de markt ‘schoon’ is, schrijft ZuivelNL.