'Ga strategisch om met voorraad kuilgras'
“Ik ben eigenlijk blij dat het gras nu nog niet groeit. Elke week dat de koeien langer binnen staan, scheelt het toch weer een tot enkele meters kuilvoer”, zegt Sjon de Leeuw. “Straks gaan ze naar buiten, en dan daalt de voersnelheid met de helft.”
“Je kunt wel zeggen: geen betere raad dan voorraad, maar het probleem is dat als de voersnelheid terugloopt, er meer kans is op broei. Dan loopt de voeropname nog verder terug en moet je nog meer krachtvoer ertegenaan gooien om de melkproductie op peil te houden. En zo gaat het precies de verkeerde kant op.”
Goed grasjaar
Volgens de adviseur was 2015 een goed grasjaar, en 2016 zelfs nog beter. In 2017 zat er nog redelijk wat gras van het jaar ervoor, en ook toen is er zeker zoveel gras gewonnen als in 2016.
Tegelijkertijd signaleert De Leeuw dat er veel ander (kracht)voer is aangekocht om de melkproductie per koe maar te verhogen. En bovendien hebben veel melkveehouders vanwege de fosfaatregels de veestapel moeten inkrimpen. Dat alles bij elkaar heeft gezorgd voor verhoudingsgewijs grote ruwvoervoorraden.
Boeren staren zich blind op de BSK, maar dat is een Bijzonder Slecht Kengetal
Meer melken uit aangekocht voer dan uit eigen voer noemt hij een foute ontwikkeling. “Het ruwvoer dat je hebt, daarvoor heb je de kosten van bewerking, oogst en opslag immers al gemaakt. Dat voer moet je gebruiken waar het voor is, namelijk: in de koe stoppen. Desnoods geven je koeien een halve liter minder per dag. Je moet kijken naar je saldo, en je niet blindstaren op de BSK. Dat is namelijk een Bijzonder Slecht Kengetal”, aldus De Leeuw. “Het gaat immers om de zak geld die je overhoudt.”
Extra opslag creëren
Boeren moeten nu alvast anticiperen op de komende grasoogst, en waar mogelijk proberen extra opslagruimte te creëeren, adviseert hij. Naar verwachting van De Leeuw hebben de meeste melkveehouders nu of straks in elk geval wel één kuilplaat leeg. Boeren die nu nog een hoge kuil hebben zitten, raadt hij aan om de bovenste 25 tot 40 procent van die kuil 'af te romen' en over te kuilen op de lege kuilplaat, en daar straks de eerste snede overheen te kuilen.
“Het is wel even werk, maar het is interessanter dan die hoge kuil te laten zitten. Want wanneer je die verlaagt, maak je je voersnelheid hoger. En de combinatie van een laagje oude kuil met daaroverheen verse kuil kan best interessant zijn.”