Vlaams meldpunt voor slachtoffers zwerfvuil

Zwerfvuil, bijvoorbeeld weggeworpen blikjes, kunnen via de grasoogst in het (kuil)voer van koeien belanden. Hoeveel runderen jaarlijks het slachtoffer worden van scherp-in, is niet duidelijk, volgens Vilt. De landbouworganisaties beschikken zelf niet over cijfers.
Enquête
Maar het vermoeden is dat de omvang van het probleem behoorlijk groot is. Te meer nu een Nederlandse masterstudent een enquete heeft gehouden, die door 145 Vlaamse veehouders werd ingevuld. Meer dan tweederde van de boeren meldde de afgelopen vijf jaar zeker één zieke koe te hebben gehad door scherp-in. De boeren schatten dat zwerfvuil in 80 procent van de gevallen de oorzaak is.
Campagne
Het Algemeen Boerensyndicaat en de Boerenbond hebben in Vlaanderen al bermborden geplaatst om burgers op de risico's van zwerfafval te attenderen. In Nederland hebben jaarlijks 12.000 koeien te maken met scherp-in, volgens de stichting Boer Bewust. Ook in Nederland is daarom een campagne gestart om burgers te wijzen op de risico's van achteloos weggeworpen blikjes en ander zwerfafval.