Nu vanggewas aanpakken
In het vroege voorjaar helpt het vanggewas de grond sneller opdrogen en opwarmen, zodat het land eerder berijdbaar is. De kunst is om het gewas nu voor de explosieve groei aan te pakken, zodat je de opgeslagen N optimaal benut én zorgt voor een goede start van de mais.
Nadelen van te laat inwerken
De stikstof uit het vanggewas moet vrijkomen tijdens de eerste helft van de maisteelt. De vertering van het vanggewas moet daarvoor idealiter begin april starten. In de beginfase onttrekt deze vertering nog vocht en nutriënten, dit moet dus ruim voor de maiszaai gebeuren.
De vochtonttrekking in het voorjaar kan bij te laat inwerken op drogere gronden een probleem vormen. Daarnaast is een massaal vanggewas lastiger in te werken.
Wat vertelt je vanggewas?
Ga dus het land in en controleer de vanggewassen. Een mooie gelegenheid om eens kritisch naar het perceel te kijken, het vanggewas laat mogelijke problemen mooi zien:
Zijn er natte plekken in het perceel?
Zijn er plekken waar de groei achter is gebleven?
Zijn er plekken waar het gewas een afwijkende kleur heeft?
Deze signalen wijzen in veel gevallen op bodemverdichting, dat op meer dan de helft van alle maispercelen voorkomt. Verdichting kan zo 10 tot zelfs 40% maisopbrengst kosten!
Verdichting opheffen
Oppervlakkige verdichting in de bouwvoor los je natuurlijk op met een goede bodembewerking onder droge omstandigheden. Diepere verdichting is lastiger op te lossen. Wisselteelt met gras, rode klaver of luzerne is door hun diepe beworteling een goede manier om de bodem te verbeteren. Een diepe grondbewerking gevolgd door een rustgewas zoals graan of gras kan ook een goede investering zijn.
Inspecteer nu je maispercelen en zorg voor een goede planning zodat je optimaal rendement uit de mais haalt. Je LG ruwvoerspecialist helpt je graag verder.
Tekst: Limagrain