Rijk gaat RAV-factoren van emissiearme vloeren herzien en mogelijk bijstellen
Adema heeft Wageningen Universiteit een verificatie laten doen van een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2019 naar de N/P-verhouding in de excretie en in de afgevoerde mest. Op basis daarvan werd de ammoniakemissie ingeschat. Uit deze studie bleek al dat emissiearme vloeren niet werken.
Het recente onderzoek van WUR naar melkveestallen aan welke voor 2021 een emissiefactor is toegekend, bevestigt dit nogmaals. De conclusie voor melkvee is dat er geen verschil is in stikstofuitstoot tussen een stal met een emissiearme vloer en een gangbare stal. Het toepassen van zo'n vloer heeft dus geen effect op de ammoniakuitstoot per dierplaats.
Opnieuw bezien
Vanwege dit recente onderzoek gaat de staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaaat de emissiefactoren voor staltechnieken van voor 2021 opnieuw tegen het licht houden. Ook nieuwere technieken met hetzelfde werkingsprincipe worden meegenomen bij de herziening. Hiervoor zullen de gevolgen van een eventuele aanpassing van de emissiefactoren eerst zorgvuldig in beeld worden gebracht.
De nieuwe technieken vanaf 2021 zijn niet meegenomen in het WUR-onderzoek, zoals de Lely Sphere en het koetoilet. Hiervoor wordt verkend welk onderzoek mogelijk is om de werking in de praktijk in beeld te krijgen en deze beter te borgen.
Betere werking praktijk
Het ministerie gaat samen met de leveranciers, fabrikanten en de veehouderijsector bekijken wat er nodig is om het gebruik van de bestaande emissiearme vloeren van voor 2021 in de praktijk te verbeteren, zodat ze wel een emissiereducerende werking krijgen. Ook zal er gekeken worden naar betrouwbaardere alternatieven.
Paralell aan dit proces zal het kabinet alvast een plan maken voor het bijstellen van de emissiefactoren van de vloeren. Als verbetering van de werking op korte termijn niet mogelijk blijkt, dan zullen de RAV-factoren bijgesteld worden naar beneden.
Invloed vergunningen
Wanneer de emissiefactoren worden bijgesteld, zal dit volgens Adema geen impact hebben op reeds afgegeven milieuvergunningen voor melkveestallen met een emissiearme vloeren. Bij de beoordeling van nieuwe vergunningaanvragen kunnen bevoegde gezagen verder de bovenstaande plannen voor aanpassing van de emissiefactoren meewegen.
De huidige emissiefactoren werden al niet meer gebruikt voor het verlenen van een natuurvergunning. Op dit moment is vanwege de onzekerheid ook al een passende beoordeling nodig. Hiermee moet aangetoond worden dat de stikstofuitstoot geen negatief effect heeft op de natuur.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer