Column: Voeren tegen de adviezen in

Het is een extreem nat voorjaar geweest. Hoosbuien volgden elkaar op, wat tot een aantal vertrapte percelen heeft geleid. Het positieve hiervan is dat we veel water kregen en dat het bleef sneeuwen in de bergen. We kunnen hierdoor rustig de zomer ingaan, omdat er weer grote voorraden water in ondergrondse en bovengrondse meren aanwezig zijn. De grasgroei kwam dan ook langzaam op gang, waardoor we redelijk veel kuilvoer moesten voeren, om het tekort aan gras te kunnen compenseren. In de week dat we ons laatste kuilvoer aan het voeren waren, trok de grasgroei aan. Daarmee hadden we geluk.
Hogere voeropname
Voeding staat bij ons als prioriteit nummer één, in tegenstelling tot veel Nieuw-Zeelandse bedrijven. Daar staat graslandmanagement op nummer één. Wij proberen een zo hoog mogelijke jaarproductie in kilo’s melk te realiseren. Afgelopen jaar steeg de voeropname. Waar het advies is om 21 kilo drogestof te voeren, bieden wij 26 kilo drogestof aan. Dit komt neer op een werkelijke opname van 20 kilo drogestof.
Het rantsoen in kilo’s drogestof bestaat momenteel uit 18,5 kilo gras, 0,5 kg voederbieten, 2 kilo graan distillers, (gedroogde vorm van bierbostel), 1 kilo palmpittenschroot, 2,5 kilo tarwe en stro naar behoefte. Met dit rantsoen hebben we een constante piek weten te realiseren van 30 liter per dag over de afgelopen 35 dagen, zonder de koeien zwaar te treffen in de negatieve energiebalans. We maaien daarom op het moment al het gras voor de hoogproductieve koeien. Hierdoor stijgt de grasopname en de snelheid van de grasopname. Onze wekelijkse farmwalks zijn uiteraard nog steeds van groot belang. We scharen de koeien in bij een grashoogte van 3150 kilo drogestof en ook absoluut niet meer. Omdat wij een andere formule gebruiken dan in Nederland gewoon is, is dit te vergelijken met 1500 kilo drogestof opneembaar gras of 3.500 kg drogestof op de grashoogtemeter. Wij scharen dus de koeien in op het 2,5 bladstadium, in de plaats van het geadviseerde derde bladstadium. Puur om de koeien meer energie aan te blijven bieden en om het vroeg schieten van het zaad van het gras te voorkomen.
Graan distillers
Voor ons is het nu erg belangrijk om alle koeien op tijd tochtig en drachtig te krijgen. Ook hier speelt voeding een hele grote rol. 79 procent van onze koeien is tot nu toe tochtig geweest. Het is in Nieuw-Zeeland heel lastig om het eiwitniveau in het voer hoog genoeg te houden. Het voeren van palmpittenschroot staat onder druk vanuit milieutechnisch oogpunt. Net als soja in Nederland. Als je een bepaald percentage voert, word je gekort op de melkafrekening vanuit Fonterra. Wij zijn daarom anderhalve maand geleden begonnen met het voeren van graan distillers. Het is een erg dure grondstof, en daarom wil je het niet zomaar voeren in het land, wat wij dus wel doen. Eigenlijk zou je het product in de melkstal of doormiddel van een voermengwagen aan de koeien moeten voeren. Deze mogelijkheden hebben wij nu toe niet, maar wij zijn van mening dat de koeien dit extra eiwit wel nodig zijn. Graan distillers bevatten 28 procent eiwit. Tegenover 14 procent eiwit in palmpittenschroot.
Pensverzuring
Onze trekkerchauffeur bedacht bij vergissing vorige week om de dubbele hoeveelheid graandistillers te gaan voeren. Dit leverde ons vier koeien met pensverzuring op. Dat wil zeggen vier koeien die plat gingen, wat ook betekent dat er in ieder geval 100 tot 120 koeien met subklinische pensverzuring rond liepen. Dat werd hem niet in dank afgenomen en koste hem bijna zijn baan. Het is voor ons dus van groot belang om de koeien strak in de gaten te houden, net als ons personeel. Het geeft wel een enorme kick om met de koeien iets voor elkaar te krijgen wat adviseurs voor onmogelijk houden. Volgende keer meer over de inseminatie periode.