Gemiddelde Europese melkprijs bedroeg 43,73 euro in mei
Dat daling van de gemiddelde Europese melkprijs komt doordat de melkprijs van bijna alle zuivelondernemingen terugviel. Uitzondering daarop vormen de Ierse en Spaanse zuivelverwerkers die geen wijzigingen hadden ten opzichte van april.
Buiten Europa veroorzaakte een lagere eiwitprijs een flinke daling van de Amerikaanse klasse III melkprijs (melk dat tot smeerkaas en harde kaas wordt verwerkt). Uitgedrukt in dollars daalde Amerikaanse klasse III melkprijs van 18,52 dollar in april naar 16,10 dollar per cwt (hundredweight (46,56 kg) in mei.
Minder melk door droogte
De EU-melkaanvoer nam in april met 0,7 procent toe, blijkt uit cijfers van de melkprijsvergelijking. Sinds februari ligt het groeitempo onder de 1 procent.
Het beeld over de melkaanvoer binnen de EU blijft divers. Enerzijds is er een stijging in Noordwest Europa (België, Duitsland en Nederland). Anderzijds zorgde de droogte in Zuid-Europa (vooral in Frankrijk en Italië) juist voor dalende volumes. Ook Ierland realiseerde in maart en april een afname.
Forse toename Nieuw-Zeeland
De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen toonde ook een wisselend beeld in april. De Verenigde Staten realiseerde weer een bescheiden groei (+0,6 procent). Nieuw-Zeeland liet juist een forse toename zien (+6,7 procent). Argentinië zag het volume met 1,8%toenemen. Australië vervolgde de dalende tendens (-1,7 procent), hoewel het tempo van afname minder wordt. Uruguay noteerde een lichte daling (-0,6 procent).
De gezamenlijke volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in de periode tot en met april 2023 per saldo 0,8 procent hoger (0,87 miljard kg) hoger dan in dezelfde periode in 2022. Toen was overigens sprake van een daling. De huidige groei kan dus feitelijk gezien worden als gedeeltelijk herstel.