Column: 120 koeien in anderhalf uur droog

Afgelopen maandag zijn we begonnen met het droogzetten van koeien. Als eerste zetten we de koeien droog die vanaf half juli beginnen te kalven, dit zijn onze ‘early calvers’. We maken nu al de groepen op kalfdatum zodat we in het voorjaar een hele koppel naar huis kunnen halen voor het kalven en niet uit elke koppel koeien hoeven te selecteren of kalfjes te ‘rapen’. Elke dag zetten we ongeveer 120 koeien droog om het werk behapbaar en controleerbaar te houden. Er zijn bedrijven die bijvoorbeeld 500 of zelfs 1000 koeien op één dag droogzetten. Wij doen het iets rustiger aan.
Twee soorten droogzetters
Elke koe krijg een antibiotica droogzetter, ongeacht het celgetal of geschiedenis van de koe. We zetten droog met twee verschillende droogzetters, een langwerkende en kortwerkende droogzetter. Dit is wel afhankelijk van de celgetalgeschiedenis van de koe. Daarnaast krijgt elke koe een teatseal. Onze routine gaat als volgt. De eerste persoon sprayt de koeien met een ontsmetter en maakt de spenen schoon met de welbekende alcoholdoekjes. De tweede persoon doet de antibiotica droogzetters en de derde persoon stopt een teatseal in elke speen. De vierde persoon noemen we de ‘floater’. Hij springt overal bij om het droogzetten zo snel mogelijk en soepel te laten verlopen. Op deze manier zetten we ongeveer 120 koeien in anderhalf uur droog.
Voederbieten
Het melken gaat uiteraard ook elke ochtend vlotter. Voor mij en de manager is het op het moment van groot belang om de rantsoenen van de koeien in de gaten te houden. Doordat we droogstand koppels van ongeveer 240 koeien maken, wijzigen de rantsoenen elke dag. Elke ochtend berekenen we wat er gevoerd moet worden. De droge koeien krijgen voederbieten gevoerd die ze zelf uit de grond grazen. Omdat we de koeien niet in één keer zeven kilo drogestof kunnen aanbieden, maar de koeien daar aan moeten wennen, moeten we elke dag kijken of het gevoerde rantsoen weer in balans is.
Beter huis
De 31e mei is officieel de laatste dag van het seizoen, ook wel gipsy day genoemd, omdat op deze dag veel mensen van baan en boerderij wisselen. Ik blijf rustig zitten waar ik zit, alhoewel ik wel verhuis naar een beter huis op dit bedrijf. En dan gaan we ons weer voorbereiden op een nieuw seizoen, nieuwe doelen, nieuwe werknemers. Ik ben benieuwd! Hierover meer in mijn blog in het nieuwe seizoen.