Column: Vakantietijd in Nieuw-Zeeland

Het werk gaat rustig door. We voeren momenteel niet meer. Beter gezegd, de koeien krijgen momenteel alleen weidegras aangeboden. Naast het melken zijn we druk met het onderhouden van alle afrasteringen en de melkstal. Momenteel hebben we een projectje aan ‘bolters’. Dit zijn overgebleven voederbieten van afgelopen winter die weer zaad hebben geschoten. Dit zaad willen we niet op het land hebben omdat dit de kwaliteit en kwantiteit van het huidige gewas voederbieten beïnvloed. We lopen met een paar man naast elkaar en trekken elke bolter uit de grond. Met bijna 40 hectare te gaan is dit best een klus. We hebben daarom in kader van ‘fundraising’ de hulp gevraagd van de lokale rugbyclub. Tot op heden heb ik nog geen bevestiging ontvangen, maar het zou mooi zijn als we wat hulp krijgen.
24 melkrobots op rij
Ik ben er zelf ook nog op uitgetrokken. Dit is het voordeel van het werken voor een baas; je moet vakantiedagen opnemen. Met oud en nieuw heb ik een korte ronde over het Zuidereiland gereden. Een week later ben ik met een aantal Nederlanders een dag op stap geweest. We hebben een kijkje genomen in de stallen van Van Leeuwen, een Nederlander die is geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland en de grootste robotboer van het land. Bij het zien van 16 Lely robots in 2 dagen waren we aardig onder de indruk. Maar bij het zien van 24 Delaval robots op rij in 1 stal, waren we bijna sprakeloos. 1500 melkkoeien onder 1 dak. Bij het zien van deze stal is een stal met 250 koeien onmogelijk nog megastal te noemen. Heel bijzonder.
Stengste eisen voor biologisch
Afgelopen week heb ik een paar dagen bij mijn oom en tante door gebracht op het Noordereiland. Zij melken ongeveer 230 koeien biologisch. Arbeidstechnisch vergelijkbaar met 50 melkkoeien in Nederland. Ze verzuivelen een deel van eigen melk tot yoghurt. Ook in Nieuw-Zeeland is de biologische melkprijs hoog. Dit mag ook wel, omdat hier de strengste eisen wereldwijd gelden omtrent biologische melkproductie. Doordat de biologische melk voor een groot deel geëxporteerd word naar andere landen, moet er rekening gehouden worden met de eisen van elk land waarmee gehandeld wordt. Dit betekent absoluut geen antibiotica, geen kunstmest of als voorbeeld geen onbehandeld hout als afrasteringspalen. Ze wonen op een vrij droge plek en kunnen maar op 30 hectare beregenen. Dit maakt het boeren met de seizoenen elk jaar weer spannend. Dit jaar gaat het behoorlijk goed. Waar ze de afgelopen 2 jaar vanaf december overschakelden naar 1 maal daags melken, melken ze vanwege de goede productie dit jaar eind januari nog 2 maal per dag. Om de droogte beter aan te kunnen, telen ze naast gras ook luzerne, Cichorei en Smalle weegbree als begraasbare gewassen. Zodoende is het mogelijk om je bedrijfsvoering aan te passen op de omstandigheden.
En wat is het toch leuk om tijdens je vakantie koeien te melken. Eens een boer altijd een boer.