Column: Van mest glijden naar mest rijden
Nee, ideaal is anders. Maar dit is al heel wat beter dan de eerste jaren, op de oude plek. Toen hadden we ook een dichte mestvloer in de stal, net als nu, maar geen mestkelder. En schoven we de mest zo de stal uit op een plaat, waarbij het vloeibare deel zijn eigen weg vond. En omdat we toen ook nog geen mestwagen hadden (laat staan grote shovel), bleef de mest vaak maar liggen en liggen. Totdat het soms zover van de plaat af liep langs de stal, dat de melkwagen er door heen moest ‘glijden’. Wat was dat martelen.
Put leeg scheppen
En wat waren we dus blij toen we hier op de nieuwe plek zowaar een echte mestkelder konden bouwen. Met roosters erop, dat werd de wachtruimte. We wisten wel dat er eigenlijk meteen een tweede mestput naast moest komen, zodat we rond konden pompen. Maar ja, daar hadden we destijds de middelen niet voor. We zouden wel zien hoe het zou gaan. En heel lang ging het goed. Totdat we nu dus op het punt zijn aangekomen dat we de put leeg moeten scheppen. Hoe, dat is nog even de vraag. Maar onderhand zijn we al wel begonnen met het uitgraven van die tweede mestput. Daar kunnen we dan meteen extra wachtruimte van maken. Want nu moet een deel van de koeien op de mestgang wachten tijdens het melken en dat deel kunnen we eigenlijk nooit goed uitschuiven.
Strengere regels
Die tweede mestput moet er trouwens hoe dan ook komen. Want sinds een paar jaar gelden hier ook strengere regels omtrent mestopslag en mest uitrijden. Niet dat ze daar al heel streng op controleren. Maar het is wel goed om de boel voor elkaar te maken. Want officieel kunnen ze tot vijf jaar terug gaan. We mogen hier nu ook niet meer zomaar altijd mest uitrijden. We doen het nog wel, maar de regels zijn vergelijkbaar als in Nederland. Zo moeten we voor een half jaar opslag hebben. En voor alle vaste mest betonplaten met muurtjes eromheen en een opvangbak voor het vocht dat eruit loopt. En mogen we officieel maar 180 kg stikstof per hectare gebruiken. Vorig jaar moesten we daarom 1000 kuub mest afvoeren. Wat we in de praktijk niet gedaan hebben. Maar we hebben wel een contract getekend met een boer in de buurt, dat hij mest van ons op zijn land zou hebben gebracht. Nog niet zo’n nauwkeurige mestboekhouding als in Nederland dus, maar de tijd van ‘alles kan en mag’ is wel voorbij.
Controle
Laatst kwam hier een dame van het Water. We hadden jaren een soort ‘doorlopende’ bouwvergunning en die werd dit jaar omgezet naar een bedrijfsvergunning. Toen moesten we bij het Milieu en het Water ook ineens allemaal papieren aanleveren. Kwam dat vrouwtje van het Water kijken of het rapport dat we hadden ingeleverd wel klopte. Op papier hadden we echter getekend hoe we het dit jaar gaan maken. En nog niet hoe het nu in het echt is. Dus toen ze zag dat de afvoerbuis van ons toilet nog steeds in de mestput uitkomt (het deksel lag eraf omdat ze moesten gieren en we keken er dus zo in) gingen haar wenkbrauwen omhoog. Ze ging nog net niet kokhalzen, maar vroeg enigszins verontwaardigd of ik niet snapte dat onze keutels toch echt niet op het land terecht mochten komen. Nou, eerlijk gezegd snapte ik dat inderdaad niet (welk risico zit daar namelijk aan?!). Maar ik knikte maar een beetje beleefd. Je wilt ze ook niet tegen de haren in strijken. Maar toen ze vroeg of het bassin van 3 kuub dat op papier stond, de mestkelder was waar we in keken, toen was het mijn beurt om mijn wenkbrauwen op te trekken. Dat zag ze zelf toch ook wel, dat die kelder eerder 300 kuub was? Nee, vertelde ik haar. Dat bassin van 3 kuub was bedoeld voor ons toilet. Dat zouden we van het voorjaar tegelijk met de tweede mestkelder gaan bouwen. Oh, dus we gingen er wel wat aan doen? Ja hoor, geen keutels meer in de kelder. Die worden straks netjes apart opgehaald door de Rioolzuivering.
Buis bevroren
Maar tot dan zullen we af en toe nog wel eens een verstopte wc houden. Deze keer ligt het echter niet aan een volle mestput. “Want we hebben net gegierd,” zegt Michel. Wat betekent dat er een ander probleem is. Waarschijnlijk is de buis aan het uiteinde bevroren en die krijg je zo 1-2-3 niet meer ontdooid. Maar vorig jaar hadden we met min 15 hetzelfde probleem en hebben we hem ook weer los gekregen. Dus er is ‘hoop’, haha. Ja, het wordt hoog tijd om dat aparte wc-bassin te maken. Dan hebben we, ’s zomers en ’s winters, nooit meer een verstopt toilet. En is iedereen blij.