Column: Spreeuwenplaag, opslagproblemen en melk van GMO-vrij voer

Ze zijn voor de doorsnee mens een attractie in het najaar, vanwege de zogenoemde ‘ sort sol’ (zwarte zon). Dit heet zo doordat de spreeuwen in grote zwermen voor de ondergaande zon vliegen en zo een zwarte zon veroorzaken. Prachtige foto’s worden ervan gemaakt door Europeanen, die speciaal voor deze momenten naar Denemarken komen en iedere bed&breakfast bezetten, om dit fenomeen niet te missen. Midden oktober is er in de wijde omtrek geen kamer meer vrij voor de Nederlanders die ons willen komen bezoeken.
Voor ons als boer zijn deze vogels een heuse plaag. Wij hebben een sort stald (zwarte stal), witte koeien en wit voer. Koos zit geen moment stil, want die vogels moeten uit de stal. Er zijn vele middelen die zouden moeten helpen tegen de spreeuwenplaag, maar met goed nadenken weten we al snel dat een vogel went aan veel middelen. We hebben een speciale lamp gekocht om deze vogels te verjagen. Maar ook daar wennen ze aan op de langere duur. Dus heeft Koos onze oudste zoon als laatste redmiddel ingezet, door een riant loon te bieden voor het rondjes fietsen door de stal.
Deze vogels zijn een besmettingsbron voor onze koeien, eten het lekkerste uit het voer weg en zijn er in grote hoeveelheden. Vorig jaar zat er een vogel op de kop van een koe. De koe voelde wat kriebelen en sloeg haar kop omhoog, om er van af te zijn. Pats, vogel dood. Dat laat wel weer zien dat een spreeuw nergens van schrikt.
De mais
De mais was ook al zo’n onruststoker. Tegen de tijd dat deze bijna rijp is, ligt ons huis vol met halve maiskolven, worden maiskorrels leeg geknepen en aan de hand van ‘de maismanagerapp’ bepaald of de mais rijp genoeg is. (Hoe deden boeren dat vroeger, zonder al die technische snufjes van nu??) Uiteindelijk blijft het vakwerk, om de mais op het juiste moment van het land te halen en dat verteld geen enkele app. Zelfs voor het weerbericht hebben we twee apps nodig, omdat beide apps er om de beurt flink naast zitten. Misschien is het dus gewoon tijd voor een ouderwetse wel functionerende barometer aan de muur te hangen. Want ook het weer bepaald mede de kwaliteit van het voer.
De rust is weer terug gekeerd nadat de maisoogst van het land was. We hebben dit jaar een grote kuil gemaakt, omdat we anders op het land een bult moeten maken, doordat we te weinig kuilplaten hebben. Maar dat veroorzaakt wel dat we een enorme dambord-achtige berg op ons erf hebben, die we met moeite vers gaan houden, zodra we ervan moeten gaan voeren. We hebben namelijk niet genoeg voersnelheid. Natuurlijk zijn daar oplossingen voor, in de vorm van machines. Die we niet hebben. Maar dergelijke aankopen zitten er niet in met deze melkprijs.
GMO vrije melk
Arla is op zoek naar boeren die GMO vrije melk willen leveren. In ruil daarvoor betalen zij 1 cent extra uit op de geleverde melk. Mede door de goede kwaliteit van het gras en de mais dit jaar, hebben wij besloten mee te doen. Dit betekent dat onze voer geen genetisch gemodificeerde grondstoffen mogen bevatten. Ons jongvee mag tot drie maanden voor afkalven GMO voer hebben, maar daarna niet meer. Ze adviseren om volledig GMO vrij te voeren, om vermenging te voorkomen. GMO vrij voeren is duurder, maar op basis van berekeningen betaalt het zich ruimschoots terug.
Zo is er altijd weer wat nieuws onder de zon waarbij je moet afwegen of je er in mee gaat of niet…