Column: Live meekijken met maïshakselen
Daar hadden we natuurlijk graag bij willen zijn (onze Atlas helemaal, want dan mag hij mee op de hakselaar!). Maar de operatie van mijn moeder ging natuurlijk voor en vandaar dat ik alleen met de kinderen naar Nederland ben gevlogen.
Michel bleef gelukkig niet helemaal zonder hulp achter, want twee broers en twee neefjes waren op dat moment bij ons op visite. Neef Jorn al voor de tweede keer in drie weken tijd. Die met smart zat te wachten tot de mais eindelijk rijp was. Want hij had zo’n beetje in zijn eentje de messen van hakselaar omgezet (van gras naar mais). En ook nog eens dagen met onze medewerker en Michel lopen sleutelen om het ene na het andere mankement op te lossen. Gelukkig zit er een John Deere dealer op een half uur afstand. Dan heb je de onderdelen ook nog zo eens als je ze besteld hebt. En uiteindelijk deed alles het. En kon Jorn toch nog een dag voor hij weer terug vloog naar Nederland hakselen.
Twee soorten maïs
We hebben altijd twee soorten mais. Vroegrijpe mais die ze in Roemenië eigenlijk zaaien voor de korrels. En ‘gewone’ snijmais. Vorig jaar hadden we 15 augustus dat eerste stuk al in de kuil. Maar door de natte zomer is de mais dit jaar later. Overigens staat ze er wel super bij, door al die regen en zonneschijn. Vorig jaar hadden we ook al zo’n goed jaar. En wat waren we vorig jaar blij dat we onze eigen hakselaar hadden. Niet dat er dan niets meer kapot gaat. Maar dan heb je het in eigen hand en kun je zelf het moment van hakselen bepalen.
We hebben sinds een poosje een voeradviseur en toen die een monster had genomen van onze maiskuil van vorig jaar, dacht hij dat het monster niet goed genomen was. Omdat het zo’n goede kwaliteit was! Nou, dat is nog eens een opsteker. Hopelijk kunnen we die kwaliteit dit jaar evenaren.
Live camera op de hakselaar
Als we volgende week weer terug zijn, gaat de rest van de mais eraf. Kan Atlas alsnog op de hakselaar mee rijden. En dan voor het thuisfront alleen nog zorgen voor een live-camera op de hakselaar, haha.