Column: Nieuw-Zeelands afkalfseizoen van start

Alle kalfjes worden elke ochtend uit het land gehaald. De nummers van de nieuwe moeders worden genoteerd en deze worden ook uit de koppel gedreven. De kalfjes krijgen bij de melkstal twee liter van het zogenoemde Super Juice, biest noemen we dat in Nederland. Alle kalfjes voeren we de eerste keer met een sonde. Het kost simpelweg te veel tijd om elk kalf met een fles te leren drinken.
Nieuwmelkte koe één maal daags melken.
Als alle nieuwe kalfjes melk hebben gehad gaan ze naar de groepshokken. Vaarskalfjes en stierkalfjes worden gescheiden. We hebben een dame in dienst die al het werk met de kalveren doet. Zij leert ze drinken en voert ze elke dag. Dit zorgt er voor dat wij (de rest van het personeel) ons kunnen concentreren op het melken en de verzorging van de koeien. De nieuwmelkte koeien worden de eerste drie dagen één maal per dag gemolken, puur uit arbeidsgemak. Na drie dagen testen we ze allemaal op mastitis voordat ze naar de groep melkkoeien gaan waar ze zullen blijven.
Letten op melkziekte
We moeten enorm op melkziekte letten. De koeien krijgen ongeveer acht kilo droge stof gras per dag, het kali gehalte van vers gras is vrij hoog. Hierdoor hebben we nogal eens een koe liggen die niet op kan staan. We geven ze een calcium infuus en een glucose infuus. Meestal staan ze binnen 10 min weer op 4 poten, zonder een heupklem te gebruiken. Sterk spul.
Elke week beginnen we een half uur eerder om de werktijden werkbaar te houden. We willen graag elke ochtend om half 11 klaar zijn met melken. Nu met 250 koeien in de koppel en 60 in de nieuwmelk groep en elke ochtend gemiddeld 15 nieuwe moeders zijn we 4.5 uur nodig om al het werk rondom het melken af te ronden.
Veel mineralen voeren
Mijn verantwoordelijkheid ligt momenteel bij het voeren van de droge koeien, en het voeren van kuil aan de alle groepen koeien. Ik start elke ochtend om half zes op de trekker met voerwagen. Daarbij voer ik alle berekeningen uit voor het areaal te voeren voederbieten en de veranderingen in de voeding wat het voeren van kuil en mineralen betreft.
Het voeren van mineralen is enorm belangrijk, naar mijn idee voeren we enorm veel mineralen, voornamelijk calcium en magnesium. De reden hiervoor is dat het aanbod van mineralen uit gras en kuil niet voldoende is. Daarom voeren we soms tot 1,5 kg per koe bij. Daarnaast strooien we mineralen op het grasland. Iets wat ik nog steeds bijzonder vind, we verliezen hierdoor namelijk 50 procent van de verstrooide mineralen. Het belangrijkste is de koeien gezond houden. Kosten wat het kost.