Column: (Eigen) stierkalveren afmesten
Om niet alleen afhankelijk te zijn van de melkprijs, hebben wij er voor gekozen een tweede inkomstenbron te creëren op onze tweede locatie. Deze stond leeg na verhuur en daarom hebben wij besloten dit bedrijf om te bouwen van melkveebedrijf/jongveebedrijf naar rosékalverenbedrijf. Sinds kort is het bedrijf ‘Mokymosekalve’ een feit. Het bedrijf heet Mokymosegård, dus daarom hebben we er Mokymosekalve van gemaakt. Het betekent niets. Alleen de woorden gård (=boerderij) en kalve (=kalveren).
Lage input
In Denemarken is de kalverhouderij kleinschalig. Daarom zien wij hier toekomst in. Wij hebben ervaring als kalverhouder en kunnen deze ervaring goed gebruiken voor dit project. En de kunst is dan om met een lage input toch een topresultaat te bereiken. Dit doen we doormiddel van onbeperkte melkgift één keer per dag. De kalveren kunnen onbeperkt drinken van koude melk en vreten daarnaast krachtvoer. Dit beperkt onze werktijd, omdat we nu alle werkzaamheden 1 keer per dag uit kunnen voeren. Dit is van belang omdat het bedrijf op 7 kilometer afstand ligt.
Verbouwen
We zijn nog druk bezig met het verbouwen van de stallen. We hebben nu drie groepen van 36 kalveren opgestart en we beginnen er langzaamaan handigheid in te krijgen. De jonge kalveren staan 3 weken apart van de andere kalveren, die al langer aanwezig zijn. Dit in verband met de ziektedruk. Daarna schuiven ze mee in het systeem, naar stal 2 en daarna naar stal 3. In de loods hebben we eenlingboxjes geplaatst, geheel tegen de Deense gewoonte in. Maar wij hebben gekozen voor dit systeem vanwege de individuele controle. Vanaf stal 2 komen de kalveren in groepshokken en vanaf stal 3 zijn ze naar de Deense regelgeving oud genoeg om op roosters te mogen (150 kg). We zijn nog volop bezig met de verbouwing. Stal 2 is voor de helft klaar en stal 3 (de ligboxenstal) moet nog veel aan gebeuren. Uiteindelijk zal er plaats zijn voor ongeveer 400 kalveren van 2 weken tot 1 jaar oud.
Eigen Jerseystiertjes
We mesten zwartbonte kalveren. Maar uiteraard is het voor ons de uitdaging om ook onze eigen Jerseystiertjes zover te krijgen dat ze ook als slachtwaardig worden gezien. Het vlees schijnt erg lekker te zijn! Sinds kort hebben wij ook voor het eerst Jerseyvlees in de diepvries. En inderdaad… het is erg lekker!
Scherp blijven
De kunst is wel om de focus te blijven houden op het melkveebedrijf. Deze verbouwingsperiode op locatie 2 en de opstartfase hiervan, kost veel tijd en energie! Gelukkig kijken we samen naar hetzelfde en kunnen we elkaar scherp houden. En scherp blijven is en blijft belangrijk in een onderneming!