Column: Van weide-adviseur tot herdmanager

Hoe kom je dan aan de andere kant van de wereld terecht? Mijn ouders melken ongeveer 85 koeien op 35 hectare zandgrond. Ons bedrijf is bij de tijd. Acht jaar terug is de stal iets uitgebreid voor 120 koeien en een paar jaar later hebben we een nieuwe melkstal gebouwd. Onze visie hierbij is altijd geweest: groeien kan, maar wel in evenwicht. De grondprijzen zijn afgelopen jaren zo hoog geweest dat er niet veel uitbreiding is geweest. Hierdoor hebben we werk voor 1,5 VAK en niet voor 2,5 VAK, zoals we graag gezien hadden.
Onderzoek naar conditiecurves
Tijdens mijn opleiding aan van Hall Larenstein in Leeuwarden heb ik een half jaar stage gelopen bij Agresearch in Nieuw Zeeland. Hier deed ik een onderzoek naar de conditiecurves bij hoog, laag en niet productieve koeien. Dit was een onderdeel van een groter onderzoek over embryo overleefbaarheid bij hoog, laag en niet productieve koeien. Aangezien het belangrijkste bestandsdeel in het rantsoen daar vers gras is was dat mijn belangrijkste sturingsfactor. Elke dag met een grashoogtemeter meten en berekenen hoeveel oppervlakte de koeien zouden moeten krijgen en dit controleren. Dit heeft mijn fascinatie voor weidegang aangewakkerd.
Weidetools importeren
Uiteraard nam ik deze kennis en ervaringen mee naar huis. Mijn vader was aan het sturen naar opstallen en ik wilde sturen op weidegang. Hier heb ik de ruimte in gekregen en liet zien dat dit kostprijs technisch zeer interessant was. Ik moest wel een grashoogtemeter hebben uiteraard, maar de types die ik zocht (digitaal) bleken niet in Nederland verkocht te worden. Het resultaat hiervan was dat ik ze ging importeren en ik heb Opdegrashoogte.nl opgericht. Dit bleek een leuke hobby te zijn, maar niet iets om van te kunnen leven.
Ervaring
Vorig jaar ben ik weer naar Nieuw Zeeland afgereisd om daar als vervangend bedrijfsleider een paar maand het biologische melkveebedrijf van mijn oom en tante te runnen, zodat zij de familie in Nederland konden bezoeken. (Mijn oom en tante zijn 26 jaar geleden naar Nieuw Zeeland geëmigreerd.) Ik heb in die periode een aantal interessante contacten opgedaan met als resultaat dan ik nu 1,5 jaar later herdmanager in Nieuw Zeeland ben. Ik heb een contract voor twee jaar gekregen met uitzicht op langer.
Hoge doelen
We melken hier in de Canterbury op het Zuidereiland ongeveer 1.100 koeien op een huiskavel van 288 hectare, totaal 460 hectare. Het doel is om 500 kilo/melksolids (6250 liter bij 3,5% eiwit en 4,5% vet) per jaar te melken van vers gras met 1 à 2 kilogram krachtvoer. In Nieuw Zeeland zit je dan bij de topmelkers.
Mijn ervaringen hierover zal ik de komende tijd met u allen delen. Ik hoop dat ik uw interesse heb gewekt om mij te blijven volgen.
Cheers,
Arjan Hulsman