Column: Kalf ´slechts´ 12 uur bij de koe

Economisch
Er zullen boeren zijn die meer economisch naar hun vee kijken. De koe verzorgt hun inkomen en alleen het inkomen telt. Maar hoe houden ze dat inkomen hoog genoeg? Juist, door een gezonde koe! Wanneer een koe gezond is, kan het niet alleen de melkproductie goed aan, maar blijven de gebreken in bijvoorbeeld klauwen, uiers en andere ziektes ook zoveel mogelijk achterwege.
Een gezonde koe voorkomt een bezoek van een dierenarts op het bedrijf. De komst van een dierenarts brengt niet alleen hoge kosten met zich mee, maar ook een hoger risico op ziektes van andere bedrijven, die de dierenarts ongewild toch bij zich kan dragen.
Een zieke koe levert minder melk en dus minder inkomen. Een ziek kalf ontwikkelt zich niet goed, kost dus meer in de opfok en zal later minder produceren. Daarom willen zij geen ziek kalf en zorgen ze voor een goede basis. Houden ze er rekening met wat het dier nodig heeft en waarin ze afhankelijk is van ons als boer.
Emotioneel
Er zullen boeren zijn die meer vanuit het emotionele vlak naar hun vee kijken. Zij willen gezond vee, omdat dit hun ogen streelt en hun boerenhart laat opleven. Zij willen gezond vee omdat ze er aan gehecht zijn. Ze willen geen koeien naar de slacht hoeven doen en dus zorgen ze goed voor hun vee. Ook de kalveren willen ze een goede start geven, zodat ze sterk en gezond aan hun eerste lactatie kunnen beginnen. En daarbij houden ze rekening met de koe en het kalf, waarin ze afhankelijk is van ons als boer.
Beide soorten boeren willen gezond vee. Waarom staat de dierenpartij dan juist tegenover de boer? Een van de fouten ontstaat uit het ´vermenselijken´ van vee. Dieren zijn geen mensen en kunnen dus niet behandeld worden als mensen. Verplichten het kalf bij de moederkoe te laten, klinkt heel romantisch. Maar wat zijn de gevolgen voor de boer? Er zijn genoeg kalveren die door de moederkoe zijn doodgedrukt, gewoon omdat de koe niet kan beredeneren als een mens: ´laat ik opletten waar ik mijn lijf te rusten leg, want ik heb een kalf.´ Ze voelt niet eens dat ze bovenop een kalf ligt. Een koe heeft een dikke huid (daarom hoeft ze ook geen fluwelen bedje, maar is een comfortabel bed voldoende). Ook geven de onderzoekscijfers aan dat een kalf uit zichzelf slechts een laag percentage biest binnenkrijgt in verhouding tot wat het nodig heeft om een goede weerstand te krijgen. En dan hebben we het nog niet eens over de hygiëne rondom het kalf.
Uit ervaring
Wij hadden laatst ervoor gekozen om een kalf bij de moederkoe te laten. Het kalf was binnen een paar dagen dood, omdat het zich dood had gedronken. De koe was ook niet blij, want het kalf kiest haar voorkeursspeen, eentje waaruit ze goed kan drinken. Drie van de vier kwartieren blijven onaangeroerd met risico op uierontsteking. We zijn ook kalveren verloren omdat de koe bovenop het kalf is gaan liggen. Deze situaties zijn niet nodig, omdat wij met ons boerenverstand heel goed weten wat ons vee nodig heeft. En wij zijn gewoon in staat om dit met de liefde uit ons boerenhart te geven aan ons vee.
Ik ben blij dat we in Denemarken nog wat nuchterder zijn en ze ons ´slechts´ verplichten het kalf 12 uur bij de koe te laten en dat pas over 8 jaar. Praktijk ligt niet altijd dicht bij de theorie, maar we maken er maar het beste van als boer!