Column: Kringloop(wijzer)

De Kringloopwijzer brengt de verschillende mineralenstromen op het bedrijf in kaart. Dat is op een commerciële manier weergeven wat elke veehouder al lang weet. Hoezo? Dat komt omdat hij of zij er dagelijks mee bezig is. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoe bedrijfsprocessen lopen. Dat hoeft geen Kringloopwijzer mij te vertellen. Dus dat kan niet het bijzondere zijn. Wat dan wel? Misschien wel het (nog) duidelijker zichtbaar maken van de invloed die dagelijkse beslissingen hebben op het eindresultaat. Denk aan maaitijdstip, tijd voor het jongvee, hygiëne, etc.
Neem bijvoorbeeld de problemen die er vorig jaar geweest zijn bij de 1e snede gras. De kwaliteit van het ingekuilde gras vind je perfect terug in de Kringloopwijzer. Ook de aantasting van de bodem, door met zware wagens vol nat gras te rijden op natte gronden, vind je terug. De beslissing om te gaan maaien zie je dus op meerdere plekken terug. Ook beslissingen die je als veehouder maakt op aanraden van derden zie je terug. Het wijzigen van het rantsoen, een ander grasmengsel, andere fokstieren, etc., het heeft allemaal invloed op de bedrijfskringloop.
Ondanks dat de Kringloopwijzer dit allemaal kan laten zien, blijft er naar mijn idee een grote maar zitten aan de Kringloopwijzer: De veehouder zelf. De wispelturigheid, de smoezen, de starheid, de 'niet overtuigd zijn van een gegeven advies'. Al deze factoren zie je niet terug in de Kringloopwijzer. Nou ja, ze staan er wel in, maar in cijfers en niet in diezelfde woorden. En dus kan de veehouder dat allemaal lekker negeren als hij dat wil.
Komen we bij de echte vraag: Hoe maak ik als veehouder nou een succes maken van de Kringloopwijzer? Kijk eerst naar uw eigen Kringloopwijzer. Wie ben ik? Wat vind ik leuk? Waar ligt mijn passie? Wat kan ik wel en niet? Welke externe mensen heb ik nodig? Ken uw eigen kringloop en u bent al halverwege. Durf te investeren in een team van specialisten. Ook een specialist op het gebied van procesbegeleiding/coaching hoort hier in mijn ogen bij. Met dit team krijgt u de pijnpunten van de Kringloopwijzer echt boven tafel. Dit zorgt ervoor dat de Kringloopwijzer op uw bedrijf een succes wordt en dat het u geld en tijd oplevert. Maar belangrijker misschien nog wel: U wordt er zelf wijzer van.
Tekst: Rob Huinink