Column: Gras kort de winter in
En wat is wijsheid met percelen waar komende week nog een voorraad gras staat? Vooral als je op wat nattere gronden zit, moet je daar echt even over nadenken. Lekker schoon en vers gras kun je nog prima door de koeien op laten vreten. Aan de andere kant steekt roest de kop op. En als je kansen krijgt om te maaien moet je eigenlijk handelen alsof er geen volgende gelegenheid meer komt...
Alles maaien
Nou niet schrikken, maar het lijkt mij een prima strategie om bij de eerstvolgende maaikans meteen alles te maaien wat dan boven de 1200 kg drogestof zit. Dat heb je dan maar vast kaal en als het weer dan omslaat ga je niet met te veel lang gras de winter in. Het gras groeit nog best, dus je hoeft niet te vrezen voor een tekort aan weidegras.
Proef
Er is nog een reden waarom ik het wel durf aan te raden. Ik vond een proef uit de negentiger jaren, waarbij snel omweiden op kort etgroen in het najaar werd vergeleken met onbeperkt en beperkt weiden. Etgroen bleek toen goed voor 1,5 tot 2 kg meetmelk meer.
Met veel kort gemaaide percelen ga je anders weiden. Je geeft ze dagelijks een nieuw perceel en kijkt niet meer wat er blijft staan. In twee à drie weken heb je alle percelen gehad. Is het weer dan slecht? Dan heb je alles kort en gaan ze op stal. Is het weer nog goed? Doe nog een rondje! Iedere dag een ander perceel is prima voor vertrappingsgevoelige percelen.
Hartstikke goed dus. Pak het gras nu maar weg, want het is altijd de vraag of je in oktober nog een keer de kans krijgt om percelen schoon te maaien.
Grasgroei
In de week van 13 tot 20 september was de grasgroei op Zegveld gemiddeld 47 kg ds per ha per dag. Op de bedrijven van Dynamisch weiden zien we ook groeicijfers tussen 30 en 60 kg ds. Daarmee lijkt september wel een tweede meimaand!
Structuurtekort
Met het herfstgras ligt structuurtekort op de loer. Smakelijke, grovere kuil, luzerne of drogere snijmais, aangevuld met eventueel stro zijn voeders die zorgen voor structuur in het rantsoen. Ook bierbostel of natriumbicarbonaat (evt. door het krachtvoer) werken preventief tegen pensverzuring.
Droog en structuurrijk bijvoeren is ook van belang vanwege stikstof in het gras. Deze wordt niet altijd meer omgezet in werkelijk eiwit, waardoor nitraatgehalten toenemen. Dit heeft onder andere te maken met kortere dagen. In extreme gevallen kan zelfs nitrietvergiftiging ontstaan, herkenbaar aan sterk doorbloede rode slijmvliezen (schede).
Tekst: De Weideman