Column: Klavergeluk!

Of een klavertje vier geluk brengt, zoals het verhaal gaat, ik weet het niet. Over witte klaver weet ik des te meer. Die kan wat mij betreft bijdragen aan veehoudersgeluk. Witte klaver is vooral in het najaar een groot geluk omdat het weidegras smakelijker maakt en het is ook nog eens beter verteerbaar. Samen genoeg voor een betere melkproductie uit weidegras. Klaver levert gratis stikstofbinding, houdt daarmee het gras zonder roest aan de gang en is zelf ook niet gevoelig voor roest.
40% optimaal
Alleen maar voordelen? Nou ja, geluk komt je meestal niet aanwaaien. Een klaveraandeel van rond de 40% is in vele opzichten optimaal. Maar witte klaver kan wegzakken als je hem plaagt met te zware bemesting en zware snedes of gaan woekeren als je hem teveel verwent. De tabel hieronder geeft overzichtelijk de adviezen weer om het aandeel te sturen. Bij een hoog aandeel witte klaver moet je de overgangen in de beweiding geleidelijk maken en eiwitarm bijvoeren zodat koeien niet met honger in een malse klaverweide lopen.
Inzaai condities
Inzaaien met klaver kan nog. Liever vóór 1 september, maar het is nog relatief warm. Zo'n 3-5 kg witte klaver per ha bijmengen in het graszaad is de norm, vanwege het tijdstip zou ik er een kg extra bij doen. Doorzaaien in bestaand grasland met een open zode (maar nog wel goede botanische samenstelling) is nog net een optie. Let op: grondsoort en ontwatering luisteren nauw . Grond met een hoog stikstof leverend vermogen en een lage pH zijn minder geschikt voor klaver.
Grasgroei eerste week september
Grasgroei: In de week van 30 augustus tot 6 september was de grasgroei op Zegveld gemiddeld 30 kg ds per ha per dag. Op drogere gronden was het nog steeds nihil. Met de vele regen van afgelopen weekend zal op veel plekken de groei snel weer op gang komen. Let dan op eiwit gehalte van het gras door het ureum in de melk goed te volgen.
Tekst: De Weideman