FrieslandCampina gaat melk voor Mondelēz International verduurzamen
De melk wordt onder andere verwerkt in chocolade- en koekjesproducten van Mondelēz International in Europa. Beide bedrijven geloven dat partnerschappen belangrijk zijn om vooruitgang te boeken en de broeikasgasreductie verder te versnellen, schrijven de ondernemingen in een verklaring.
„Samen met onze leden-melkveehouders werken we eraan om uiterlijk in 2050 netto-klimaatneutrale zuivel te produceren", zegt Sanne Griffioen-Roose, directeur duurzame landbouw bij FrieslandCampina. „De aanpak van FrieslandCampina is meten, doen en monitoren. We zijn verheugd over de samenwerking met Mondelēz International. Zo kunnen we onze boeren belonen voor hun harde werk en gerealiseerde broeikasgasreducties en tegelijkertijd investeren in programma's om de duurzaamheid op de boerderijen continu te verbeteren.”
Trots
Ook Mondelēz Europe is blij met de overeenkomst. „Zuivelingrediënten zijn belangrijke componenten voor onze bekende chocolade-, koekjes- en kaasmerken, zoals Milka, Cadbury Dairy Milk en Philadelphia en spelen een rol in onze duurzaamheidsstrategie, die onlangs werd uitgeroepen tot de vierde strategische pijler van het bedrijf", vertelt Vanessa Harrer, duurzaamheidsdirecteur bij de van oorsprong Amerikaanse voedselproducent. „Daarom zijn we er trots op dat we investeren in een sterk partnerschap in Europa en nauw samen te werken met onze zuivelleverancier FrieslandCampina. We stimuleren en ondersteunen hun initiatieven om broeikasgasreductie te meten en actie te ondernemen om broeikasgasuitstoot te verminderen, te traceren en te rapporteren.”
KringloopWijzer
FrieslandCampina gebruikt de KringloopWijzer om de voortgang van duurzame landbouwpraktijken te volgen. Deze monitoringtool wordt gebruikt door bijna 10.000 leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina en geeft bedrijfsspecifieke inzichten, zoals de grootte van de koolstofvoetafdruk en biodiversiteitsindicatoren. In het kader van het Foqus planet Duurzame Ontwikkeling programma ontvangen leden-melkveehouders een toeslag op basis van hun resultaten op het gebied van klimaat, biodiversiteit, weidegang, diergezondheid en dierenwelzijn. Leden hebben vooraf inzicht in wat bepaalde duurzaamheidsresultaten op het bedrijf financieel opleveren.
Melkveehouders kunnen een aantal maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen op hun bedrijf te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. Het toepassen van goede landbouwpraktijken, zoals het minimaliseren van afval in de voedercyclus, het minimaliseren van grondbewerking en het gebruik van lokale eiwitbronnen zijn allemaal mogelijke strategieën om de uitstoot te verminderen. De leden-melkveehouders van FrieslandCampina kunnen ook hun eigen duurzame energie opwekken, die vervolgens wordt gebruikt op de productielocaties van FrieslandCampina.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: FrieslandCampina
Bron: FrieslandCampina