Voedselketeninformatie slachtrunderen (VKI) en afkeuringen
Het formulier moet minimaal 1 dag voor aankomst van de runderen bij de slachterij aanwezig zijn. Het VKI formulier kan via http://www.inforund.nl/ doorgegeven en wordt door de slachthuizen weer ingelezen. Bij een noodslachting moet er een papieren versie met de transporteur worden meegegeven naar het slachthuis.
De dieren die op transport gaan voor de slacht zullen door de vervoerder gecontroleerd worden of ze “gezond” genoeg zijn om op transport gezet te worden. Aangekomen op het slachthuis stelt de dierenarts vast of de dieren slachtwaardig zijn. Hierdoor lijkt het bijna onmogelijk dat er nog dieren afgekeurd worden of dat er fouten worden geconstateerd door de NVWA. Uiteraard kan er verschil van inzicht zijn in de gezondheidsstatus van de dieren tussen de transporteur, de dierenarts van het slachthuis en de controlerende dierenarts van de NVWA. Maar er worden ook fouten geconstateerd in het VKI formulier en de uiterlijke bevindingen op het karkas. Deze fout ontstaat vooral bij het invullen van de vraag of de dieren in de 35 dagen voorafgaande van de slacht ziek zijn geweest of zijn behandeld met diergeneesmiddelen. Dieren die langer dan 35 dagen voor de slacht zijn behandeld met bijvoorbeeld middelen die geen wachttijd hebben en de slachtkwaliteit niet beïnvloeden, kunnen wel degelijk anders beoordeeld worden door de controleurs.
Vooral medicijnen die intravasculair zijn toegediend en waarbij een verkleuring in het vlees is ontstaan geeft reden tot afkeuren als het op het VKI formulier niet is beschreven. In middelen welke intraveneus worden toegediend en waar geen wachttermijn voor geldt, bijvoorbeeld een calcium preparaat, maar waarbij wel duidelijke aanprik tekens zijn achtergebleven op het karkas geven reden tot afkeuren als er op het VKI formulier geen melding van is gedaan. Let ook op bij het gebruik van homeopathische middelen welke intramusculair worden toegepast. Deze kunnen bij aanprik bewijzen op het karkas tot afkeuring leiden. Het litteken weefsel op het karkas zegt namelijk niets over het toegediende middel.
Deze controles zijn, gezien de grote belangen rondom voedselveiligheid, absoluut noodzakelijk om “onze” voedselveiligheid te waarborgen wat direct het belang van de veesector is. Het juist en volledig invullen van het VKI formulier is de basis om afkeuring te voorkomen wat direct jouw individueel belang is.
Alfa is kennispartner van Melkvee.nl, het online platform voor melkveehouders. Wekelijks presenteren wij u het laatste nieuws op onze partnersite. Ook heeft Alfa, samen met Melkvee.nl, de Marge-Monitor Melkveehouderij ontwikkeld. Deze geeft in een oogopslag weer hoe de Nederlandse melkveesector er voor staat. Wilt u een gratis indicatie van de financiële positie van uw bedrijf? Ga naar www.melkvee.nl/margemonitor/mijn-situatie.
Heb je vragen? Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.
Tekst: Klaas-Jan Janse