
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe

Economisch gezien is het vaak interessant om veel gras te voeren. Het is voldoende aanwezig en de kwaliteit is over het algemeen goed. Bij graskuilen komt de energie vooral uit suikers en snel afbreekbare vezels. Dit veroorzaakt veel zuurproductie in de pens met een risico op pensverzuring. Suikers en vezels worden afgebroken tot boterzuur en azijnzuur wat resulteert in melkvetproductie. Voor de productie van melk en lactose heeft de koe bestendig zetmeel nodig. Hiervoor wordt vaak snijmais gebruikt.
Snijmais
Wanneer er veel gras gevoerd wordt, laat dit in het rantsoen weinig ruimte over voor snijmais. Bij voldoende eigen gras past het aankopen van snijmais ook niet in de strategie. Dit seizoen is een deel van de mais vroeg gehakseld vanwege stormschade. Deze mais kan prima gevoerd worden, maar door de nog groene bladeren en stengels is het net als gras erg snel verteerbaar. Ook het zetmeel is niet erg bestendig. Deze mais leidt dus tot nog meer pensfermentatie waarmee het risico op pensverzuring toeneemt, terwijl het aandeel bestendig zetmeel in het rantsoen laag blijft.
Balans in het rantsoen
Met Sodagrain kunnen bestendig zetmeel en pensbuffering worden aangevuld. Sodagrain is een product op basis van tarwe. Bij Sodagrain wordt de tarwe als hele korrel behandeld met natronloog waardoor de buitenkant van de korrel afgewreven wordt. Hierdoor blijft de kern als korrel intact. Sodagrain is dus geen meel, maar een korrel. Pensbacteriën moeten de korrel van buitenaf aanvreten. Hierdoor komt het zetmeel geleidelijk vrij en blijft er een groot deel over als bestendig zetmeel. Door de natronloogbehandeling stijgt bovendien de pH naar 11 à 12. Zo heeft Sodagrain een bufferende werking in de pens.
Zetmeelaanvulling
Waarom kiezen voor Sodagrain en niet voor snijmais? Sodagrain is een zeer efficiënte zetmeelaanvulling én het heeft een bufferende werking. Aankoop van extra snijmais zorgt voor veel aanvoer van ruwvoer, terwijl er vaak al voldoende kuilgras aanwezig is. Bij Sodagrain wordt alleen zetmeel gekocht en nauwelijks ruwvoer verdrongen. Door het aandeel bestendig zetmeel in Sodagrain stijgt de melk- en melkeiwitproductie.
Stabiel pensmilieu
Een ander argument om voor Sodagrain te kiezen: Sodagrain verdringt amper ruwvoer, waardoor de graskuilen volop benut kunnen worden. Pensbacteriën zetten onbestendig eiwit uit gras om in melkeiwit. Bij het ideale pensmilieu kunnen pensbacteriën maximaal bijdragen aan de eiwitproductie. De pensbacteriën zijn gebaat bij een constante pH. Met snel verteerbare graskuilen is het echter erg lastig om de pens-pH constant te houden. Een bufferend product zoals Sodagrain is dan zeer welkom.
Praktijkproeven Sodagrain
AR (AgruniekRijnvallei) heeft op een aantal bedrijven een praktijkproef gedaan met Sodagrain. In onderstaande tabel staan de gemiddelde resultaten van deze praktijkproeven. Met Sodagrain is de melkproductie duidelijk gestegen en ook het eiwitpercentage vertoont een lichte stijging. Het ureum daalt; dit is een indicatie voor een hogere eiwitbenutting.

Sodagrainactie
Tot en met 30 april 2018 kunt u sparen voor een mooi cadeau bij een bestelling van Sodagrain bij AR. Voor prijzen en leveringsvoorwaarden kunt u contact opnemen met AR Coproducten, Herman Borkent, h.borkent@ar-coproducten.nl of 06-53696485. Kijk voor meer informatie en de actievoorwaarden op onze website www.argroep.nl/sodagrainactie