'Houd rekening met belastingaanslag van 4 cent per liter'
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/07/68/015/money-5350262_1280.-detail.jpg)
Wouter Banierink, adviseur financieel management in de rundveehouderij bij DLV Advies, voegt daar aan toe dat die belastingaanslag net valt in de dure tijd, in de tweede helft van het jaar. „Dan komen ook de andere rekening binnen, van de mestafzetkosten en eventuele ruwvoeraankopen.”
De mestafzetkosten gaan ook omhoog. Enerzijds omdat de derogatie wordt afgebouwd; melkveehouders mogen dit jaar al zo’n 5 tot 8 procent minder drijfmest uitrijden. Mede daardoor liggen de mestafzetkosten nu circa 3 tot 4 euro per kuub hoger dan vorig jaar, oftewel een stijging van 25 procent. Het natte voorjaar komt daar nog bij. In normale jaren zou er heel wat mest zijn weggereden in de tarwe, geeft hij aan. Dat kon nu niet, zodat er nog meer druk op de mestplaatsingsruimte is ontstaan.
Voerkosten
De recordlange droogte is ook nog een factor, al is er inmiddels wel weer regen gevallen. Maar voor wie nog ruwvoer tekort komt, komt die post er ook nog bij, aldus de adviseur. En snijmaïs is nu relatief duur; 85 euro per ton is niet ongewoon.
Wat de prijs van krachtvoer betreft zag het er eerst naar uit dat die in de tweede helft van dit jaar wat zou dalen, stelt Banierink. Maar inmiddels lijkt die gelijk te blijven, of zelfs nog iets te stijgen. „Krachtvoer is 1 à 2 cent per kilogram melk goedkoper dan vorig jaar, maar veel verder gaat het niet zakken. En dan ligt de prijs nog steeds 2 tot 3 cent per kilogram melk boven het ‘oude normaal’, zogezegd.”
Loonwerk, mechanisatie en rente
Ook andere kosten gaan omhoog. De afgelopen jaren lagen de gecombineerde loonwerkkosten en de mechanisatiekosten volgens Banierink op circa 6 cent per liter. Gezien de stijgende kosten verwacht hij dat die kostenposten nu samen op 7 cent per liter uitkomen.
De laatste tijd is de rente weer behoorlijk aan het stijgen. Voor ondernemers met kortlopende leningen die aflopen, kan dit eveneens een verzwaring geven van de financieringslast. Wouter geeft als voorbeeld een financiering van € 1 per kilo melk. „Stel dat eenderde van je financiering vrijvalt en je gaat van 2 naar 5 procent rente. Dan ga je wel gauw een cent per kilo melk omhoog in je financiering.”
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Guvo59 via Pixabay
Bron: DLV Advies